VIRUS BAD RABBIT

U TIJEKU VELIKI CYBER NAPAD Zaražena računala diljem Europe, hakeri zahtijevaju otkupninu: 'Ako želite otključati vaš kompjutor, platite!'

Zračna luka u Odesi i metro u Kijevu pogođeni su u utorak kibernetičkim napadima, priopćio je ukrajinski Kompjutorski tim za hitne intervencije (CERT) navodeći da se radi o novom valu hakerskih napada te da na posebnom oprezu trebaju biti prometne mreže.

- Zatražili smo od vlasnika telekomunikacijskih sustava, drugih informacijskih izvora, a prije svega prometne infrastrukture kao i korisnika interneta da se pridržavaju strogih pravila o kibernetičkoj sigurnosti - stoji u priopćenju CERT-a.

Zračna luka u Odesi pooštrila je mjere sigurnosti dok je metro u Kijevu izvijestio da je napadnut njegov sustav plaćanja.

- Napadnut je IT sustav međunarodne zračne luke u Odesi. Sve aerodromske službe rade po strožem režimu - navodi uprava zračne luke.

Policija za kibernetički kriminal i ministarstvo infrastrukture objavili su da izgleda kako današnji napadi ne predstavljaju masovni napad, a neki smatraju kako iza napada stoji Rusija.

Međutim, Moskva je demantirala optužbe, a ubrzo se virus 'Bad Rabbit' proširio i na druge europske zemlje i upravo se čini kako je Rusija glavna meta napada.

Sigurnosna kompanija Kaspersky Lab izvijestila je da su pod napadom osim računala u Rusiji i Ukrajini i ona u Turskoj i Njemačkoj.

Pogođeni korisnici na svojim ekranima dobili su poruku da im je računalo zaključano i da otključavanje moraju uplatiti u bitcoinima u protuvrijednosti 280 funti (oko 2350 kuna).

- Pod napadom su novinska agencija Interfax i Fontanka.ru - izvijestio je Kaspersky Lab i dodao kako se još ne zna radi li se u Rusiji i Ukrajini o istom napadu te kako nastavljaju s istragom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54