ZAOKRET U POSLOVANJU

UBER ZABRANIO KORIŠTENJE KONTROVERZNOG TAJNOG ALATA 'GREYBALL' Tvrtka najavila da više neće pratiti kretanje i djelovanje lokalnih komunalnih redara

 Lucy Nicholson / REUTERS

Američka tehnološka kompanija Uber objavila je kako će zabraniti upotrebu tajnog softvera Greyball, koji je koristila kako bi izbjegla prikrivene regulatore.

Taj softver omogućuje identifikaciju vladinih službenika širom svijeta, koji su pokušavali uloviti vozače Ubera koji rade ilegalno, otkazujući im potom uslugu. Uber je pomoću tog alata osiguravao rani pristup svojih vozača gradovima u kojima još nije imao ovlaštenje za poslovanje.

Tek prije tjedan dana Uber je priznao da Greyball uopće postoji. Objavivši u srijedu da je zabranila taj softver, ta taksi tvrtka je napravila zaokret. "Izričito smo zabranili njegovu upotrebu kojom smo željeli predvidjeti djelovanje lokalnih regulatora", rekao je voditelj osiguranja kompanije Joe Sullivan.

Sullivan je kazao da će zbog načina na koji je sustav postavljen, trebati određeno vrijeme kako bi se osiguralo da je zabrana u potpunosti primijenjena.

Greyball idetificira regulatore koji se predstavljaju kao obični putnici, prikupljanjem podataka na lokaciji gdje naručuju taksi, utvrđujući surađuju li te osobe s vladinim službama.

Istraživanje New York Timesa pokazalo je kako se također provjeravaju informacije na kreditnoj kartici kako bi se utvrdilo je li korisnik povezan s institucijom ili nekim tijelom za provedbu zakona.

Uber, dodaje se u tekstu njujorškog lista, čak posjećuje trgovine telefonima kako bi ušli u trag pametnim telefonima kupljenima od strane raznih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:04