WIKILEAKSOVI DOKUMENTI OTKRILI

VAŠE WHATSAPP PORUKE MOŽE PROČITATI BILO TKO Hakeri i špijuni provalom u pametne telefone mogu zaobići enkripciju unutar aplikacije

 AJEL / Pixabay

CIA može zaobići enkripciju prisutnu u nekolicini popularnih aplikacija za slanje poruka, uključujući i WhatsApp, piše The Independent.

Wikileaks je nedavno objavio 8.761 dokument u kojima su, prema riječima Juliana Assangea, otkriveni svi CIA-jini kapaciteti za hakiranje. Ova objava dokumenata iz tek je prvi dio kolekcije 'Vault 7'.

Wikileaks tvrdi da CIA koristi malware i hakerske alate kako bi s distance hakirali pametne telefone i pretvorili televizije u skrivene mikrofone.

'CIA je u mogućnosti zaobići enkripciju u aplikacijama WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide i Cloackman hakiranjem pametnih mobitela na kojima su instalirane i prikupljanjem zvučnog i poručnog prometa prije nego što enkripcija stupi na snagu', stoji u Wikileaksovoj izjavi.

Tvrdnja zviždačke organizacije proširit će brigu među korisnicima WhatsAppa na sličan način na koji je to učinila prošlogodišnja najava da će WhatsApp dijeliti podatke s Facebooku, u čijem je vlasništvu. Ti su planovi međutim napušteni kada je povjerenica za informiranje Velike Britanije Elizabeth Denham otvorila istragu o tom pitanju.

Wikileaksova objava sugerira da su vladini špijuni imali pristup WhatsApp porukama korisnika cijelo ovo vrijeme, unatoč implementaciji enkripcije unutar aplikacije.

Međutim, treba naglasiti da CIA nije hakirala WhatsApp već da je zaobilazila enkripciju unutar aplikacije hakirajući pametne telefone korisnika.

Dokumente iz kolekcije 'Vault 7' izvor je uručio WikiLeaksu s željom da se pokrene debata o tome je li CIA postala premoćna.

Julian Assange tvrdi da je Wikileaks objavom dokumenata osigurao da je CIA izgubila kontrolu nad svojim arsenalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25