POMICANJE GRANICA

VIDEO: JEZIV POGLED NA BUDUĆNOST ROBOTIKE Umjetni mišići poput ljudskih pokreću umjetni kostur

 Screenshot / YouTube

TOKYO - Japanski znanstvenici razvili su umjetne mišiće - vlakna koja se sažimaju ili opuštaju, ovisno o prolasku struje kroz njih. Uz pomoć snopova vlakana uspjeli su stvoriti 'mišiće' koji mogu pokretati repliku ljudskog kostura.

Danas se većina robota služi pneumatskim i hidrauličkim sustavima koji im služe kao mišići za kretanje i vršenje rada, no takvi su sustavi teški i složeni, te predstavljaju određenu granicu razvoja u robotici.

Umjetni mišići, kakve su razvili stručnjaci sa Suzumori Endo laboratorija za robotiku pri Tehnološkom institutu u Tokiju, lagani su i jednostavni za ugradnju i korištenje, te predstavljaju prvi korak prema budućnosti robotike i robotima koji izgledaju i kreću se poput ljudi.

Prva generacija vlakana koje su razvili još uvijek nema snagu kakvu mogu postići biološki, ljudski mišići, niti su u stanju opuštati se i stiskati jednako brzo kao pravi, no robot izrađen od replike kostura, uz laganu potporu, može postići sve mišićne kretnje koje bi prošao pravi čovjek pri hodanju.

Buduće poboljšavanje ove tehnologije moglo bi omogućiti novu fazu razvoja robotike, ali i prostetike za ljude koji su ostali bez udova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:21