VoLTE

KORISNICI HT-a UBUDUĆE ĆE MOĆI TELEFONIRATI I PREKO LTE MREŽE Superbrzi prijenos podataka prilikom telefoniranja bit će dostupan od kraja svibnja

 Promo

Korisnici Hrvatskog telekoma ubuduće će moći voditi telefonske razgovore preko LTE mreže.

Usluga VoLTE (Voice over LTE) predstavljena je jučer na konferenciji Mipro u Opatiji, a korisnicima HT-ove LTE infrastrukture donosi, tvrde iz te tvrtke, 'iznimno čist i prirodan zvuk, uspostavu poziva u oko dvije sekunde i superbrzi prijenos podataka prilikom telefoniranja', a bit će dostupna od kraja svibnja.

Aktivacija i korištenje usluge neće zahtijevati nikakvu dodatnu naknadu, a preduvjeti za njezino korištenje su odgovarajuća tarifa te uređaj koji podržava VoLTE i potrebnu verziju softvera. Prvi uređaji u ponudi HT-a s podrškom za VoLTE su Samsung Galaxy S7 i S7 Edge, a uskoro će na raspolaganju biti i drugi.

Naravno, bazični preduvjet za ovu uslugu je 4G LTE mreža.

Prema podacima HT-a, vanjska pokrivenost 4G mrežom krajem 2016. godine bila je 96,9 posto, a brzine do 262,5 Mbit/s mogu se postići u većim urbanim središtima, dok je na ostatku teritorija najveća brzina 150 Mbit/s.

Kako ističu iz HT-a, kvaliteta VoLTE razgovora trebala bi biti bolja, a vrijeme uspostave poziva kraće u odnosu na 3G ili 2G mreže. VoLTE navodno i štedi bateriju mobilnog uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:10