BLOODHOUND SSC

VIDEO: 'NAPRAVILI SMO NAJBRŽI AUTO U POVIJESTI' Koristi motor s borbenog aviona, a britanski pilot u njemu će rušiti brzinski rekord star 20 godina

Bloodhound SCC
 Profimedia, Alamy
 

Velika Britanija ima dugu tradiciju rušenja brzinskih rekorda na zemlji. Tridesetih godina prošlog stoljeća rekorde su rušili Malcolm Campbell u legendarnoj "Plavoj ptici", bio je tu i Henry Segrave sa "Zlatnom strijelom", a onda su palicu preuzeli George Eyston u "Thunderboltu" i John Cobb u Railton Specialu.

Od 1928. godine rekord se pomaknuo s 333 km/h na 634 km/h, a do novog pomaka došlo je 1960-ih godina kada su u "automobile" namijenjene za rušenje rekorda ugrađivani mlazni motori.

Tako je Amerikanac Craig Breedlove 1965. godine vozilom "Spirit of America" postigao brzinu od 955 km/h, a pet godina kasnije njegov sunarodnjak Gary Gabelich je vozilom "Blue Flame" na raketni pogon prvi probio granicu od 1000 km/h.

Konačno, 1997. godine Britanac Andy Green je u vozilu "Thrust SSC" prvi probio zvučnu barijeru brzinom od 1223 km/h, što je još uvijek važeći rekord za najbrži "automobil".

Dvadeset godina kasnije, Britanci žele još jednom pomaknuti granicu, ovaj put vozilom koje je nazvano "Bloodhound SSC".

Riječ je o automobilu koji koristi kombinirani pogon turbomlaznog motora s borbenog aviona Eurofighter Typhoon i raketnog motora. Prema očekivanjima brojnog tima koji stoji iza projekta, taj bi auto prvo trebao srušiti sadašnji brzinski rekord na kopnu, a potom bi trebao probiti i mitsku granicu od 1000 milija na sat, to jest 1610 km/h.

Ovim vozilom će ponovno upravljati pilot RAF-a Andy Green, a prva testiranja počinju krajem ovog mjeseca u engleskoj pokrajini Cornwall. Za početak će Bloodhounda "dotjerati" do brzine od 320 km/h, što bi ovo pet tona teško vozilo trebalo postići samo za osam sekundi.

- Ovo služi tome da pokažemo svijetu da mislimo ozbiljno. Dizajnirali smo i napravili veličanstveni, najsofisticiraniji automobil za postizanje rekordnih brzina u povijesti - rekao je Green za BBC.

Rušenje rekorda je pak namijenjeno za 2019. godinu kada bi na za tu priliku očišćenoj površini isušenog jezera u Južnoafričkoj Republici Andy Green prvo trebao postići brzinu od 800, a potom i 1000 milja na sat.

Bloodhound SSC trenutno još uvijek koristi samo turbomlazni motor Eurofightera, ali uskoro bi iz Norveške trebao stići i raketni motor kojim će se devet godina dugi razvoj ovog vozila napokon privesti kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:55