NOVI TEHNIČKI DIREKTOR

VIDEO: UBER PLANIRA STVORITI FLOTU LETEĆIH AUTOMOBILA Vrhunski NASA-in aeroinžinjer koji je razvijao gradske letjelice prešao u novu tvrtku

 Uber

Jedan od vodećih NASA-inih aeronautičkih inžinjera, Mark Moore, napušta tu agenciju nakon 30 godina staža kako bi počeo raditi za Uber na razvoju letećih automobila, javlja Bloomberg.

Moore je autor NASA-ine 'bijele knjige'na temu izvedivosti letjelica na električni pogon za prijevoz ljudi, objavljene 2010. godine.

Njegovi koncepti vozila koja mogu slijetati i uzlijetati vertikalno (VTOL) poslužili su kao inspiracija suosnivaču Googlea Larryju Pageu, koji je pokrenuo dva nova startupa za razvoj te tehnologije.

Moore će u Uberu raditi kao tehnički direktor za avijaciju, gdje će razvijati inicijativu za leteće automobile nazvanu Uber Elevate.

- Ne mogu zamisliti niti jednu drugu tvrtku koja je u boljoj poziciji za postati vođa u ovom novom ekosustavu, i koja bi mogla stvoriti tržište urbanih električnih VTOL letjelica, rekao je Moore.

Priznao je da postoje mnoge prepreke prije nego što će se ta vizija moći ostvariti, ne samo tehničke prirode. Veliki problem bit će i regulativa, s obzirom da se radi o zračnom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:47