FACEBOOK KAO ORUŽJE

VLADE TRIDESET ZEMALJA UZ POMOĆ TEHNOLOGIJE MANIPULIRAJU DEMOKRACIJOM Preko društvenih mreža utječu na izbore, promiču programe i ušutkavaju kritičare

 Profimedia, Alamy
 

Vlade 30 zemalja diljem svijeta koriste tzv. oblikovatelja stavova kako bi utjecale na izbore, promicale nedemokratske programe i represirale svoje građane, piše The Guardian.

Za razliku od navodnih pokušaja Rusije da utječe na izborne rezultate u drugim državama, u izvještaju američke nevladine organizacije Freedom House piše da ovih 30 država uz pomoć interneta manipuliraju vlastitim stanovništvom.

"U najmanje se 17 država manipuliranjem informacija i širenjem dezinformacija nastojalo utjecati na izbore. Ti su napori onemogućili građanima tih država na biraju svoje predstavnike na temelju činjenica i autentične debate", tvrde iz Random Housea.

"Premda su vlade nekih zemalja, poput one ruske, poželjele proširiti svoj utjecaj diljem svijeta, većina ih je ipak uz pomoć ovih metoda nastojala zadržati vlast u vlastitim državama."

Društvenim se medijima ove godine manipuliralo čak i u državama gdje se nisu održavali izbori. Od 65 anketiranih zemalja, otkriveno je da se u njih 30 uz pomoć "vojske oblikovatelja stavova" na društvenim mrežama širilo vladine stavove, promoviralo određene programe i kontriralo kritičarima.

Freedom House je u tih 30 zemalja pronašao dokaze da su pojedinci plaćeni da distorziraju informacije u korist vlade, i to naravno bez da je navedeno tko je takve objave platio ili na drugi način sponzorirao.

Broj zemalja gdje se takve manipulacije događaju stabilno raste od 2009. godine, s tim da je prošle godine otkriveno da se u 23 zemlje manipuliralo javnošću u korist vladajućih struktura. "Manipuliranje javnošću sve je sofisticiranije i raširenije. Stvaratelji propagande i proizvođači lažnih vijesti eksploatiraju društvene medije i algoritme kako bi njihov sadržaj dosegao što je više moguće ljudi. Zahvaljujući tim taktikama njihove objave izgledaju isto kao i vijesti medijskih kuća od povjerenja", piše u izvještaju.

Tako se na primjer su na primjer na Filipinima pojedinci plaćeni 10 američkih dolara na dan kako bi vodili profile na društvenim medijima putem kojih se podupirao rad Rodriga Dutertea uoči prošlogodišnjih izbora. Vladajuća stranka u Turskoj je uz pomoć 6.000 tisuća pojedinaca manipulirala rasprave, promovirala programe i kontrirala oponentima.

Među najvećim manipulatorima našla se i vlada Sudana koja je uz pomoć posebne jedinice unutar svojeg obavještajnog sektora stvarala i vodila lažne profile na društvenim mrežama kako bi promovirala vladinu politiku i kritizirala novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:35