DIGITALIZACIJA TRADICIJE

ZABORAVITE NA POKEMONE Stigla igra u kojoj lovite virtualne paketiće - ali s pravim novcem!

 Aly Song/File Photo / REUTERS

Alibabina aplikacija Alipay, najpopularnija aplikacija za mobilno plaćanje u Kinu, nedavno je pokrenula lokacijsku igru u proširenoj stranici koja dopušta igračima da skupljaju virtualne crvene paketiće s pravim novcem, piše Quartz.

Prave crvene koverte s novce se u Kini poklanjaju povodom Kineske nove godine i drugim prigodama.

Igra koja je uvedena kao mogućnost unutar Alipay aplikacije funkcionira na sličan način kao i planetarno popularna mobilna igra Pokemon Go. Korisnici odnosno igrači kreću se u prostoru te traže crvene paketiće koje su drugi igrači sakrili. Kada pronađu paketić, nagradi ih se s novcem.

Igra s novcem funkcionira vrlo jednostavno.

Igrač na određenu lokaciju uz pomoć aplikacije sakrije paketić s nešto novca - najviše je moguće sakriti 200 yuana (otprilike 210 kuna). Ako se drugi korisnik aplikacije nađe blizu lokacije sa skrivenim novcem, aplikacija će mu to javiti. Nakon javljanja na njemu je da novac pronađe. Aplikacija će mu pri tome pomoći s fotografijom mjesta gdje se novac nalazi.

Igrači mogu podesiti hoće li novac koji su sakrili moći pronaći i stranci, a ne samo njihovi kontakti iz aplikacije.

Alibabin konkurent Tencent u siječnju će i sam na tržište pustiti sličnu igru u sklopu QQ Messengera, popularne aplikacije za poruke.

Kineska tradicija poklanjanja crvenih paketića s novcem, odnosno hongbao, 2014. je godine ušla u digitalnu sferu kada su Tencent i Alibaba omogućili svojim korisnicima poklanjanje novca putem svojim aplikacija za mobilno plaćanje i razmjenu poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54