OMILJENA PSEĆA ZANIMACIJA

BACATE KOSTI SVOJEM PSU? PRESTANITE, HITNO! Najugledniji veterinari objavili su krajnje ozbiljno upozorenje

 Pixabay / genghis317

Što bi bio pas bez kosti? Puno zdraviji pas, kaže britanska dobrotvorna udruga veterinara PDSA.

Iako su nebrojene generacije naših kućnih ljubimaca grickanje slasnih kosti doživljavale kao omiljenu zanimaciju, jednako kao i trčanje tratinom za štapom ili lajanje na poštare, veterinari nas upozoravaju da bi s tom praksom trebalo prekinuti, piše britanski Telegraph.

Razlog za to je vrlo jednostavan - kosti bi ih mogle ubiti. Naime, veterinari iz udruge PDSA su u praksi vidjeli desetine, ako ne i stotine pasa koji su doživjeli trajna oštećenja probavnog trakta zbog manjih ili većih komadića kosti. Mnogi od njih su zbog komplikacija uginuli.

Tako veterinarka Rebecca Ashman o toj temi kaže:

- Ne preporučujemo da svojim psima dajete kosti kao poslastice jer naši veterinari na dnevnoj bazi gledaju pse s probavnim smetnjama ili blokadama zbog gutanja komadića ili komada kosti. Da bi se oni odstranili, nekad je potrebna i operacija, a nekad je šteta probavnom sustavu tolika da ni operacija ne može spasiti psa.

Jedna od vlasnica za Telegraph je ispričala kakao je njihovo pseto Burtie gotovo nastradalo zbog kosti:

- Naše iskustvo bilo je užasno, nikad ga nećemo zaboraviti. Našem Burtieju smo dali kost od šunke koju je naš prijatelj donio za Božić upravo kao poslasticu za psa. Burtie je to, jasno, gotovo odmah pojeo, ali mu je odmah bilo loše i odveli smo ga veterinaru. Bio je četiri sata na operaciji i na kraju su ga morali uspavati. Nisam mogla vjerovati da netko prodaje takav tip "hrane" koji može usmrtiti vašeg psa. Nikome od vlasnika ne bih preporučila da psima daju bilo kakvu kost - ispričala je nesretna žena.

Veterinari su također istaknuli da se upozorenje odnosi i na kuhane kosti koje mogu biti jednako opasne za vaše ljubimce, pse i mačke podjednako. I neki od proizvođača pseće hrane su ovakve slučajeve ozbiljno shvatili te su prestali prodavati prirodne kosti za pse zbog rizika za životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:55