MINISTRE, POMOZITE!

BOLESNI ŠTENCI CVILILI DANIMA, A NADLEŽNI JEDNOSTAVNO - ZAČEPILI UŠI! Ne samo da nemaju tračak ljudske empatije, već ignoriraju zakon

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ako komunalni redari, pročelnici, marinski načelnik i donačelnica ne osjećaju obvezu ili barem empatiju prema tri štenca dok neumorno cvile u pomoć, onda je tu slovo zakona koje im nalaže da životinje treba zbrinuti i zaštititi.

No, izgleda da im ni pravne odredbe nisu bile dovoljan motiv da nakon poziva sugrađanke Marijane Šode izađu na teren, među Poljičke oranice i pomognu psićima.

Javili su se, tvrdi Marijana, rekli su da će doći. A zvala je i Katarinu Jakus Jerković, načelnikovu zamjenicu. I ne samo što na kraju nitko nije izišao na teren, nego su općinari u konačnici odlučili ne dizati ni slušalicu.

Ogorčena Kaštelanka obratila se najprije Veterinarskoj inspekciji u Splitu, pa ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ali nije joj bilo druge nego obratiti se i redakciji Slobodne Dalmacije. Platila je nekoliko tisuća kuna veterinarskih troškova prikupljenih od aukcija prodajom svoje odjeće.

- Zamislite sljedeću scenu. Šetate i ugledate štence. Toplim šapicama vas pozdravljaju, a vi ne znate što ćete s njima. Pitate ljude iz okolnih kuća čiji su, a oni ne znaju odgovor. I još vam tvrde da im smetaju jer uništavaju vrtove! Zovete komunalne redare jer ih je Općina dužna zbrinuti, pa makar u sklonište. Bilo je to 22. rujna, petak. Rekli su da će doći odmah, čekala sam na toj pustopoljini nešto više od sat i pol, ali nitko se nije pojavio - priča Marijana koja ima dva psa - Pabla kojemu nije uspjela pronaći udomitelje jer je slijep i Scar koji boluje od sarkoma.

Dopis ministru Tolušiću poslali su 5. listopada:

- Obraćam vam se jer smatram da Veterinarska inspekcija nije obavila svoj dio posla i provjerila koliko dugo Općina Marina nema ugovor sa skloništem i o tome obavijestila nadležne. Ni komunalci ni službenici ne javljaju mi se na pozive, a sada ne znam kome se obratiti i poslati račune za troškove zdravstvene skrbi štenaca.

Nemetin, 280617. 
Grad Osijek donirao je pedeset vreca hrane osjeckom Azilu za pse u Nemetinu. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Iako tako navodi u dopisu, Marijana kaže da joj nije do novca. Već godinama u dnevni boravak prima napuštene životinje.

- Odvela sam ih u najbližu veterinarsku ambulantu, "More" u Šibeniku. Jedan psić je ozlijeđen i postoji mogućnost da će mu trebati operacija. Svakog sam očistila od parazita i cijepila protiv zaraznih bolesti, što nije baš jeftino. Ne znam zašto komunalni redar nije izišao na teren i sastavio zapisnik, zašto donačelnica Jakus Jerković, koja je među prvima bila upoznata sa situacijom, ništa nije poduzela. Nije mi jasno ni kako Veterinarska inspekcija ne može prisiliti gradove i općine da sklope ugovore sa skloništima, a njih su po zakonu dužni imati - ističe Šoda.

Donačelnica nije bila zainteresirana za davanje izjava, već je novinare uputila na Dariju Najev Jurač, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marina.

Novinarka je poslala dva upita, odgovaranje je trajalo tjednima, a tek nakon desetak poziva i molbi da se dostave dopisi, dobili su odgovor:

– Općina je upoznata sa slučajem napuštenih štenaca te imamo saznanja da su udomljeni. Na teren je izišla i Veterinarska inspekcija, o čemu je dana 3. listopada sastavljen i zapisnik – navodi se u prvom ulomku.

Tu odmah nije jasno što su inspektori radili u Poljicima gotovo dva tjedna nakon što se opisana situacija dogodila, ali odgovor na dopunsko pitanje o tome nije stiglo. Tražili su i da se očituju o tvrdnjama da nemaju ugovor sa skloništem.

Božidar Vukičević / Hanza Media

– Općina ima sklopljen ugovor o zbrinjavanju sa skloništem za napuštene životinje iz Šibenika, čiji djelatnici interveniraju isključivo po dojavi komunalnog redara, i to u slučajevima kada se napušteni psi ili mačke zateknu na ulicama i drugim javnim površinama – odgovorila je pročelnica.

Dobro, ali zašto onda ta tvrtka, a to je "AS-Eko", nije pozvana na teren?

Gospođa Najev Jurač nije odgovorila ni na pitanje kako je moguće da komunalni redar nije obavljao svoj posao, a i nakon nekoliko zahtjeva da pošalje na uvid ugovor sa šibenskom tvrtkom u suvlasništvu splitskog "Ciana", uzvratila je kako ga "nema obvezu poslati".

Iako je riječ o javnom dokumentu vezanom uz usluge koje, ako se obavljaju, posredno plaćaju građani Marine i okolice, do zaključenja broja Slobodne Dalmacije nije stigao ugovor čak ni nakon pozivanja na Zakon o pravu na pristup infomacijama.

Ministarstvo: Ne znamo zašto redari nisu pomogli

Odgovori su se tražili i u Ministarstvu poljoprivrede, nadležnom za sektor veterinarstva:

– Inspekcija je obavila nadzor u općini Marina te će o tome izvijestiti Ministarstvo uprave koje nadzire zakonitosti i način rada lokalne samouprave. Vezano uz pitanje o prijavi građanke, inspekcija ju je uputila na komunalno redarstvo Marine. Okolnosti i razlozi nepojavljivanja komunalnog redara nisu nam poznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:02