PRAVI PRIJATELJI ŽIVOTINJA

DVA METKA U GLAVU I JEDAN U KRALJEŽNICU, OVA MAČKA DOISTA IMA DEVET ŽIVOTA Zahvaljujući ovim junacima nesretna maca dobit će priliku za novi život

 Paun Paunović / Hanza Media

- Sva se jadna tresla. Nije se mogla pomaknuti s mjesta. Ležala je u lokvi krvi, a glava joj je bila najviše ozlijeđena. Strašan prizor. Pomislila sam – još jedna nesretna životinja koja je završila pod kotačem automobila. U prvi tren ostala sam šokirana, no brzo sam shvatila da moram nešto napraviti kako bi se ozlijeđenoj maci spasio život.

Nisam dvojila ni trena, pozvala sam svoje kolege i prijatelje Mariju Kezele, ravnateljicu kaštelanske Poljoprivredne škole, i Špira Osibova, profesora tjelesne i zdravstvene kulture, kako bismo zajedno pokušali spasiti nesretnu životinju – prepričava pedagoginja Sanja Rozga šokantan susret s ozlijeđenom macom na rivi u Kaštel Štafiliću za Slobodnu Dalmaciju.

Kako su i prije imali iskustava sa spašavanjem životinja, ozlijeđenu macu podigli su s ceste i stavili je u kutiju s dekom, kako bi se utoplila i smirila od pretrpljenog šoka.

– Bespomično je mjaukala, kao da nam je željela reći: Spasite me! Kako je pronađena navečer oko 20.30, bilo je kasno da je igdje vodimo. Odlučili smo se brinuti o njoj cijelu noć i sutradan je odvesti veterinaru – kazuju kaštelanski junaci Marija, Sanja i Špiro, veliki obožavatelji i prijatelji životinja.

Maca je unatoč teškim ozljedama, izdržala cijelu noć, a sutrašnji odlazak veterinaru otkrio je tešku i šokantnu istinu. Nesretna mačka upucana je s dva metka u glavu i jednim u kralježnicu.

– Nakon što je moja kći odvezla macu veterinaru, utvrđeno je kako je zapravo nije udario automobil, nego da je zračnom puškom propucana u glavu i kralježnicu. Ostali smo prestravljeni. Nismo mogli vjerovati da je netko u stanju takvo što napraviti.

- Ovo je najgori mogući način iživljavanja nad životinjama, a onaj tko je ovo napravio očito nema ni srca ni duše. Ovo je djelo bolesnog uma, jer nikom normalnom ovo ne može pasti na pamet – u šoku nam govori ravnateljica škole Marija Kezele, ističući kako će uvijek biti dobrih ljudi koji će ispraviti zlo loših.

A da je zaista riječ o ranjavanju zračnom puškom, potvrdio nam je splitski veterinar dr. Mario Gavranović, u čijoj se veterinarskoj ambulanti ranjena maca liječi.

Stanje u kojem je dovedena bilo je vrlo teško, no nakon tri dana terapije nesretna životinja se oporavlja.

Paun Paunović / Hanza Media

Više fotografija pogledajte ovdje.

– Kod nas je u ambulantu dovedena u vrlo teškom stanju šoka i dehidracije. Nakon što smo obavili potrebnu dijagnostiku, utvrdili smo da je maca upucana zračnom puškom jer joj se u glavi nalazi jedan metak, dok je drugi bio u području ramena. Zbog velikog hematoma na glavi, koji je nastao od ranjavanja, oči su joj bile potpuno zatvorene. Uz ozljede glave i ramena, ima teške ozljede donje čeljusti.

- Nismo je odmah mogli podvrgnuti operativnom zahvatu jer organizam ne bi podnio anesteziju, no za koji dan, nakon svih terapija koje joj trenutačno dajemo, bit će spremna za primanje opće anestezije, a zatim i za operacije. Još nisam siguran hoćemo li vaditi metke iz njezina organizma, jer nekad to nije ni potrebno ako nisu ugrožene vitalne funkcije životinje. O tome još ništa ne znam, to će se utvrditi kada bude operacija – kaže nam dr. Gavranović.

– Vjerujem kako će priča o ovoj nesretnoj maci ipak imati sretan završetak, kako će joj život biti spašen, a, prema mojim informacijama, za desetak dana, kada se oporavi, naći će i topli dom jer su se javili zainteresirani udomitelji – ističe dr. Gavranović.

Zahvaljujući Mariji, Sanji i Špiru, kaštelanska maca dobit će priliku za novi život, jer da nije bilo njih, sigurno bi uginula. I mnoge druge mace i pse zadnjih su godina spasili ovi humani ljudi. Prisjetili su se i podijelili s nama detalje spašavanja drugih mačaka, piše Slobodna Dalmacija.

– Još prije tri godine pred ulaznim vratima škole pojavio se mačić sa slomljenom nogom. Znate kako je u školi. Uvijek netko iz škole izlazi, netko ulazi, uvijek je neki šušur oko ulaznih vrata. Međutim, tome mačiću to nije smetalo. Nikoga se nije bojao, hranili smo ga svaki dan, a kada bi bili hladniji dani, čak bismo ga pustili u školu da se utopli.

- I tako, dan po dan, i prošlo vam je dvije godine njegova gostovanja u našoj školi. Bio je, na neki način, naš zaštitni znak. A onda je, malo-pomalo, počeo šetati uokolo, našao je društvo, i sada svaki dan na rivi dočekuje ribare s ribom jer zna da će dobiti dobar komad ulova – kazuje nam ravnateljica Marija Kezele, te započinje drugu priču.

A upravo ta priča opravdava onu staru izreku – da mačka ima devet života.

– Nakon jedne proljetne kave u Kaštel Lukšiću, na kojoj sam bila sa svoje dvije kćerke, odvezle smo se automobilom do benzinske crpke u Kaštel Štafiliću, na Magistrali. Vozila sam nekoliko kilometara, parkirala i krenula natočiti gorivo. Cijelo vrijeme dok sam punila spremnik, čula sam mjaukanje male mace. Okrećem se lijevo, desno, otvorim auto i pretražim ga cijeloga. Nigdje ništa, a mačić se i dalje oglašava. Nakon toga smo sve tri legle pod auto i imale smo što vidjeti. Mačić se uvukao pod auto, sjeo na neki dio – nemam pojma koji, i tako se s nama vozio od Lukšića do Štafilića. Nismo mogle vjerovati da je toliko izdržao u vožnji, a da nije ispao negdje po cesti. Izvukle smo ga i spremile u auto, odvezle ga kući, nahranile, a nakon dva dana udomile – prisjeća se Marija Kezele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:31