JUNAK S DUGOG OTOKA

FOTO: 'BILA JE PUNA ČAĐE, A NAJGORE JE DA SU JOJ I OČI BILE ČAĐAVE' Vatrogasac Jurica herojski spasio sovu iz dimnjaka tvornice u Salima

Bila je puna čađe i oči su joj bile čađave. Sklopio sam joj krila i zamotao je u svoju jaknu

Jurica Ušalj iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sali jučer je bio junak dana zbog jedne sove kojoj je spasio život. Nesretna je ptica pala na dno dimnjaka kotlovnice u tvornici Mardešić u Salima. Nitko nije znao kako je izvaditi pa su pozvali vatrogasce.

Kandže

Došavši do dimnjaka, Jurici je bilo jasno da se ptica nikako ne može izvući sama. Dimnjak je, naime, previsok i preuzak da kroz njega izleti, a otvor na njegovu dnu dovoljan je samo ako se umiri. No, ptica se uspaničila.

- Provukao sam ruke kroz mali otvor za čišćenje i uhvatio je za kandže, kako me ne bi ozlijedila. Izvukao sam je van i skupio joj krila. Bila je puna čađe, a što je najgore, i oči su joj bile čađave. Sklopio sam joj krila i zamotao je u svoju vatrogasnu jaknu, da ne bi pokušala odletjeti u takvom stanju. Nakon toga sam je predao zaposlenicima Parka prirode Telašćica, koji su došli malo nakon mene - kaže Jurica, zapovjednik DVD-a Sali.

Kaže kako mu se ne događa često da ga zovu radi spašavanja sove, ali da mu je bilo drago što može pomoći nesretnoj životinji. Iz Parka prirode pticu su poslali u Sokolarski centar Dubrava, smješten nedaleko od Šibenika, gdje će se oporaviti. Naime, centar ima prostor u kojem se ptice smještaju da bi se oporavile prije nego što se puste u divljinu.

Kisik

- Moramo provjeriti u kakvom su joj stanju oči i pluća, no sigurno je da je šaljemo na terapiju kisikom. Ako je s njom sve u redu, brzo ćemo je pustiti. Sove se gnijezde u šupljinama, među kojima su dimnjaci i prazne ventilacijske cijevi, tako da bi ljudi trebali pripaziti prije nego što ih počnu koristiti nakon dulje stanke - kaže Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra Dubrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:55