NAJSLAĐI BRKONJE I BRADONJE

FOTO: STANOVNICI ZAGREBAČKOG ZOO-a PRIKLJUČILI SE AKCIJI Vlasnici najdužih brkova su morski lavovi, a ris je apsolutni kralj njihova uređivanja

 
euroazijski ris, morski lav, vidra
 USTANOVA ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA

U mjesecu tijekom kojega se muškarce osvješćuje o raku prostate, Zoološki vrt grada Zagreba globalnoj je javnozdravstvenoj akciji priključio svoje brkonje i bradonje.

Naime, u Zoološki vrt grada Zagreba stigao je Movember. Naziv je to akcije kojom se tijekom studenoga muškarce potiče da puste brkove i bradu s ciljem osvješćivanja javnosti o tzv. muškim bolestima, u prvom redu raku prostate.

Kako bi ljubitelji životinja postali svjesni važnosti preventivnih pregleda prostate, djelatnici Vrta odlučili su puštati brkove i bradu te istaknuti one životinje koje ih već ponosno nose.

Brkovi u životinja (lat. vibrissae) predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca. To su deblje čvrste dlake, a najduže i najraskošnije nalaze se kod nekih životinja na bradi i gornjoj usni.

Ponosni vlasnici najdužih brkova u Zoološkom vrtu grada Zagreba su morski lavovi, a najgušće brkove imaju azijske patuljastne vidre. Njima su te osjetilne dlake iznimno važne pri kretanju pod vodom. Tada im je vid oslabljen, ali zato ih brk odlično navigira.

Najgušću bradu ima dvogrba deva, a euroazijski ris pravi je mačak kad je uređivanje brade i brkova u pitanju. Revno ih njeguje, a voli lickati i ostatak krzna. Brkovi mačkama služe i kao detektori zračnih strujanja, pa im pomažu čak i u potpunom mraku uloviti plijen.

Najbrkatija i najbradatija obitelj u Maksimiru je ona čupavouhih lemura. U osvajanju te prestižne titule glavna su im konkurencija kapibare, čiji se mladunci rađaju s brkovima i bradom.

Brkove i bradu s ponosnom nose i neke ženke. Najšarmantnija među njima je, slažu se djelatnici Zoološkog vrta, ali i većina najmlađih posjetitelja, patuljasta koza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50