NOVI VINODOLSKI

FOTO: TURISTI SPASILI KVARNERSKOG BAMBIJA Netko ga je udario autom, survao se niz liticu do plaže i teško ozlijedio, nazvali su ga Točkica

 Privatni album

Eszter Novák i Balázs Horváth iz Mađarske ovogodišnje ljetovanje na Kvarneru pamtit će do kraja života. Naime, mladi turisti u srijedu su na plaži Povile kraj Novog Vinodolskog pronašli maleno ranjeno lane.

Privatni album

Iako su bili na nepoznatom terenu, nisu dvojili ni sekunde - ozlijeđenu životinjicu odveli su u veterinarsku ambulantu VET Centar Crikvenica, gdje su brigu za kvarnerskog Bambija preuzele veterinarka Daniela Car te tehničarke Jelena Mataija i Sonja Belić.

- Čim smo vidjele da se radi o ženkici, dale smo joj ime Točkica. Stigla nam je u jako teškom stanju - nije mogla stajati na nogama, glavica joj je bila puna hematoma, jedno oko bilo je potpuno zatvoreno, a zbog ozljede donje vilice nije mogla ni jesti pa smo je morale početi hraniti na bočicu - rekla nam je gospođa Car.

S obzirom na težinu ozljeda, lane je, dodaje, najvjerojatnije stradalo u prometu.

- Iznad plaže Povile je magistrala, koju nesretne životinje često ne uspiju prijeći. Pretpostavljam da je Točkicu udario auto nakon čega je pala s litice na plažu - kaže veterinarka Daniela.

Kako bi se lane što brže oporavilo, tehničarka Jelena odlučila mu je pružiti privremeni dom. Odvela ga je kući, gdje ga svaka dva sata hrani kozjim mlijekom.

Privatni album

U Točkicu su se, kaže, svi iz obitelji zaljubili na prvi pogled.

- Prekrasna je i predraga! Već se vezala za nas i prati nas u stopu poput psića, a osobito se zbližila s mojom jednoipolgodišnjom kćeri Lorom. Između njih dvije rodila se ogromna ljubav i sigurno će biti suza kad se naša Bambi bude vraćala u prirodno stanište - govori Jelena, inače vlasnica dva psa - doge i terijera, te mačka.

Privatni album

- Doga nam je trenutačno na školovanju i lane će prvi put vidjeti tek u nedjelju. Sigurna sam da će se odmah sprijateljiti. Pas je mužjak i iako je velik, zapravo je zaigrana i nježna beba i Točkica bi ga mogla doživjeti kao zamjensku mamu. Uostalom, doga je tu negdje po visini kao i srna - smije se veterinarska tehničarka iz Novog Vinodolskog.

Privatni album
veterinarske tehničarke Sonja Belić i Jelena Mataija s malenom Točkicom

Lane se u njezinu domu odlično oporavlja - dobilo je sve potrebne lijekove i vitamine, a VET Centar Crikvenica sve je prijavio i lovačkom društvu jer se po hrvatskim zakonima divlja životinja ne smije držati kod kuće.

- Kad Točkica bude potpuno zdrava, pustit ćemo je u prirodu. Do tada beskrajno uživamo u njezinu društvu - zaključila je veterinarska tehničarka Jelena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:07