LJUDSKOJ ZLOBI NEMA KRAJA

IZGLADNJIVANJEM GA DOVELI NA RUB SMRTI Potresni prizori iz Makarske: Lovačkom se psu vidjela svaka kost na izmučenom tijelu, sklupčao se od nemoći

 
 FACEBOOK

Lovački pas, toliko mršav da mu se vidi svaka kost na izmučenom tijelu, tijekom vikenda dolutao je do jednog dvorišta u Makarskoj, gdje se iznemogao i dehidriran samo sklupčao na podu, poslije čega više nije imao snage osoviti se na vlastite noge.

Užasnuti turisti, kod kojih je nesretna životinja potražila zaklon i spas, tražili su, kažu, pomoć od nadležnih institucija od Makarske do Zagreba. Ususret su im, kao i uvijek, izišli volonteri Udruge Šapama od srca Makarska.

- Naša situacija je užasna. Broj pasa na ulicama veći je nego ikad. Makarska već godinama nema veterinara, što je apsolutna sramota za turistički grad, drugi po veličini poslije Splita u srednjoj Dalmaciji. Bolesne mace i mačići nekontrolirano se razmnožavaju, a turisti su zgroženi onime što vide i neprestano nas mole za pomoć. Kad su nam javili za izgladnjelog lovačkog psa, bili smo na terenu zbog 12 pasa napuštenih uz rub prometne ceste na izlazu iz Makarske. I njih su, naravno, pronašli turisti - rekla nam je volonterka Leticija Babić.

FACEBOOK

Napušteni lovački pas, čije fotografije nikoga nisu ostavile ravnodušnim, dobio je ime Saint - star je 13 godina i čip, naravno, nema, pa mu je, nažalost, nepoznat i vlasnik.

- Za čovjeka koji ga je doveo u ovakvo stanje nemamo riječi... Ali Makarska je mali grad, netko mora znati čiji je pas - slažu se volonteri.

S obzirom da Saint u Makarskoj nije mogao dobiti veterinarsku skrb, završio je u AS-EKU u Šibeniku, s kojim Makarska ima potpisan ugovor.

- Stalno smo u kontaktu s njihovom veterinarkom, koja se zaista angažirala kako bi pomogla psu. Saint ima i privremeni smještaj u Zagrebu, gdje će se obaviti sve pretrage, a ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije i najhitnije jest pronaći mu prijevoz do Zagreba. Nakon ove horor priče javilo nam se puno ljudi - svi se žale na katastrofalne uvjete u kojima se drže lovački psi - na lancima, danonoćno laju od muke, piju ustajalu vodu, ako je uopće imaju, iz posuda koje se nisu oprale godinama, sve je puno izmeta... Građani zovu i nadležne službe, no svi peru ruke od problema - žale se očajni volonteri.

FACEBOOK

I Krunoslav Pužar, dr. med. vet. i suvlasnik zagrebačke specijalističke veterinarske prakse @Vet, ostao je šokiran Saintovim fotografijama.

- Vrlo je jasno da se ovdje radi o izrazito teškom slučaju zanemarivanja. Samo detaljan klinički pregled može pokazati opseg promjena u organizmu koje su nastale uslijed izgladnjivanja i dehidracije. Psu je svakako potrebna hitna pomoć. Čini mi se kako je ovdje riječ o lovačkom psu pasmine istarski gonič, koji prosječno teži oko 18 kilograma, a do ovolikog gubitka težine dovelo je i do nekoliko tjedana sustavnog izgladnjivanja i zanemarivanja. Osim brze i adekvatne veterinarske pomoći, psu su prijeko potrebni i ljudska briga te nježnost kako bi se i emotivno oporavio - objasnio nam je dr. med. vet. Krunoslav Pužar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:40