ESTHER TREBA POMOĆ

NAJPOZNATIJA SVINJA NA SVIJETU POKRENULA BITKU S BIROKRACIJOM Bolesna je i treba liječenje, a ne može putovati jer ima status 'stoke za prehranu'

 
 Facebook

Najpoznatija svinja na svijetu, Esther, prije nekoliko dana završila je kod veterinara. Imala je napadaj i njeni vlasnici, Derek Walter i Steve Jenkins kod najboljih su veterinara u Kanadi, gdje žive, napravili sve moguće pretrage kako bi saznali što s njihovom ljubimicom ne valja. Nijedan od nalaza zasad nije pokazao da s njenim zdravljem nešto ne valja - no to nije toliko dobra vijest koliko se čini. Esther definitivno nije dobro. Veterinari kod kojih je trenutno smještena nemaju svu potrebnu opremu i ona zato treba putovati u New York, na Cornell University, na kojem će obaviti sve pretrage kako bi se konačno saznalo što joj je. No, to je dovelo do problema.

- Ona bi nakon tog pregleda morala biti u karanteni tri tjedna prije nego se vrati kući. Propisi su takvi. Morala bi biti odvojena od svih nas i posve sama. Iako je ona stanovnica skloništa u Campbevilleu koje nosi njeno ime - Happily Ever Esther Farm Sanctuary - i važan član naše obitelji, pred zakonom je ona stoka za prehranu - kažu Derek i Steve, koji su ovih dana zatrpani dobrim željama za ozdravljenjem njihove ljubimice, koje stižu sa svih strana svijeta. Ne stižu odgovarati na sve poruke ohrabrenja, kažu nam, a u priču su se uključila još dva svinjeća superstara: Ziggy the travelling piggy i naša Super Ljilja, koji ljude pozivaju da pomognu Esther i njenim vlasnicima.

Facebook

Sama Esther je za sada dobro, uz poneka razdoblja dana kada je muče bolovi, i uopće nije svjesna prašine koju je podigla. Derek i Steve su neprestano s njom, a objavljuju i videa u kojima vidimo kako ovoj neodoljivoj njuškici najteže pada činjenica da ne može jesti koliko bi željela, zbog pretraga koje mora obaviti. I dok ona prigovara, razbacuje slamu i nastoji pronaći najbolje mjesto za ležanje, istovremeno se umiljavajući svojim vlasnicima, oni su pokrenuli pravu bitku. Traže da se Esther ne tretira kao životinja za hranu, već ljubimica, te da im se dozvoli da budu sa svojom ljubimicom za vrijeme trotjedne izolacije prije povratka kući.

Facebook

Facebook

- Čak i ako to znači da će jedan od nas dvojice biti u karanteni s njom, to je u redu. Želimo da je s nama, da se ne osjeća usamljeno i da pomognemo u brizi za nju, ako to u izolaciji bude potrebno. Zbog toga smo pokrenuli online peticiju, koju je u dva dana potpisalo 75 tisuća ljudi - kažu Derek i Steve, koji će tu peticiju poslati premijeru Kanade Justinu Trudeau te predsjedniku državne Inspekcije za hranu Paulu Gloveru. U njoj traže samo jedno: da Esther, kad završi s pretragama i mogućim terapijama, ne mora provesti tri tjedna izolirana od onih koje poznaje i voli zbog propisa koji u njoj vide samo hranu, a ne voljeno biće.

Podsjetimo, o Esther su njeni vlasnici napisali knjigu "Esther the Wonder Pig: Changing the World One Heart at a Time", koja je bila bestseller NY Timesa. S Derekom i Steveom gostovala je u brojnim emisijama na radiju i TV-u, a njenu stranicu na Facebooku lajkalo je više od milijun ljudi.

Facebook

Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:51