DOBAR PLIVAČ

'PATROLIRALI SMO 16 KM OD OBALE, A ONDA UOČILI SURLU KAKO VIRI IZNAD POVRŠINE' Pripadnici ratne mornarice u nevjerici, na pučini naletjeli na slona

 
 Sri Lanka Navy

Afrički slon je najveća kopnena životinja na svijetu, ali to nije smetalo jednom njegovom azijskom rođaku da zapliva u moru kod obale Šri Lanke i tako otpliva daleko na pučinu. Oko 16 kilometara od sjeveroistočne obale Šri Lanke neobičan prizor surle kako viri iz mora opazila je posada patrolnog čamca i pozvala u pomoć pripadnike mornarice i djelatnike odjela za zaštitu divljih životinja.

Slona je, po svoj prilici, zahvatila morska struja dok je pokušavao preplivati lagunu između dva dijela džungle u blizini grada Kokkilai, te ga odvukla u Indijski ocean. Spasioci su uz pomoć ronilaca konopcima vezali životinju i potom je pažljivo oteglili u plićak blizu obale, gdje su je zatim oslobodili. Cijela operacija spašavanja trajala je 12 sati.

Sri Lanka Navy

Iako slon koji pliva u moru ne zvuči kao svakodnevna pojava, stručnjaci ističu da su slonovi jako dobri plivači. "Plivati na 15 kilometara od obale nije neobično za slona", kazao je za Guardian Avinash Krishnan iz A Rocha.

No, slonovi ipak ne mogu dugo plivati jer troše puno energije, a i slana voda nije dobra za njihovu kožu.

Sri Lanka Navy

Azijski slonovi često prolaze kratke udaljenosti kroz vodu, posebno na Andamanskom otočju, gdje su opaženi dok plivaju između malih dijelova kopna.

Sri Lanka Navy

Po nekim teorijama biologa, prvi slonovi su se na Šri Lanki pojavili upravo tako što su doplivali iz južne Indije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:58