UDRUGA TVORUM

'Tvorovi koji se mogu kupiti u trgovinama nisu socijalizirani, pa zato napadaju svoje vlasnike. Ne hrane se dobro, a loši kavezi ih doslovno izluđuju'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Tvorovi koji se mogu kupiti u trgovinama nisu socijalizirani, zbog čega napadaju svoje vlasnike, ne hrane se dobro, a previše svjetla i loši kavezi ih doslovno izluđuju - tvrde ljubitelji tih životinjica. Zbog toga su s oduševljenjem dočekali prijedlog novog Zakona o zaštiti životinja, koji je predviđao da se te životinje, baš poput pasa i mačaka, ubuduće više ne mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce, nego isključivo direktno od uzgajivača.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su nam da će se tvorovi i dalje moći normalno kupiti u tim trgovinama, no ne znaju točan razlog promjene te odluke. Ona je svakako iznendila članove udruge Tvorum, jedine u našoj zemlji koja okuplja ljubitelje tvorova. Iako su već nekoliko puta tražili da ih se u Ministarstvu primi na sastanak, kako bi objasnili zašto bi prodaju u pet centrima trebalo zabraniti, nitko ih ne želi saslušati, tvrde.

Previše svjetla

- Tvorovima trgovci ne mogu pružiti ono što im treba - tri do četiri sata interakcije s ljudima, maženje i igranje. Zaposlenici nemaju vremena za to i zato se tvorovi ne socijaliziraju, zbog čega kasnije njihovi vlasnici imaju problema s ugrizima i napadima svojih prestrašenih ljubimaca. Treba im dosta vremena da svoje ljubimce nauče na ljude, što se ne bi smjelo događati - kaže Petra Logožar, predsjednica udruge Tvorum.

Dodaje kako je drugi razlog zašto bi trebalo zabraniti prodaju u trgovinama - zdravlje tih malih bića. Smješteni su uglavnom u staklenim kavezima, kako bi ih se bolje vidjelo, a tijekom dana imaju puno prirodne i umjetne svjetlosti. Oni inače spavaju po 18 sati, trebaju pomalo zamračene prostore i mora im se dati prostor gdje bi se trebali zavuči. Zbog neadekvatnih uvjeta dolazi do preranog tjeranja, letargije, pretilosti ili pothranjenosti.

Hrana za mačke

Protiv prodaje u trgovinama je i Helena Krčelić, vlasnica uzgajivačnice Ferret Hill Kennel, koja kaže kako ona svoje tvorove nikad ne bi prodala na takvim mjestima. Svi koji žele tvora dolaze k njoj kući, a ona čak odbija prodati životinjice, primjerice, neiskusnim vlasnicima koji doma imaju djecu mlađu od deset godina.

- Ono što me u trgovinama jako smeta, između ostalog, je i hrana. Tvorovi jedu meso, a tamo dobivaju hranu za mačke. To je načelno ok, ali ta hrana mora biti grain free. Bojim se da to često nije slučaj - kaže Helena.

Iz udruge Prijatelji životinja kažu kako su i oni apsolutno za zabranu prodaje tvorova u trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22