MODA ZA DLAKAVE PRIJATELJE

VELIKI POSLOVNI USPJEH PET ŽENA Ove Hrvatice su na prodaji dodataka za ugodan pseći život zaradile milijune!

“S jednom gospođom hrvatskih korijena, koja je prilog o nama vidjela na TV-u, sklopili smo ugovor za ekskluzivno zastupstvo na nordijskom tržištu. Bio je to naš prvi veliki inozemni posao, no naše proizvode šaljemo kupcima u Austriju i Njemačku”, kaže Jelena
Na fotografiji: Iva Goluža, Jelena Balić, Matilda Marelja, Maja Cvetković, Viktorija Šebalj

Tri domaća “pseća” biznisa spremna su pokoriti svijet - krevetići, ležaji i odjeća za pse koje proizvode već su osvojili brojne vlasnike pasa.

Njihova imena već su poznata na inozemnim tržištima, a planiraju i daljnje širenje. Dawg Swag, Robowsky i Qushin u našoj su zemlji velika novost, jer stvaraju pseće potrepštine kao modne i prostorne ukrase, no na zapadu je to čime se bave uobičajeno. Iza ta tri posla stoji pet žena koje su različite u svemu osim u ljubavi prema psima i estetici. No, povezuje ih i muka pri pokretanju posla: svaka od njih suočila se s mukama prilikom borbe s domaćom birokracijom, a teško su našle i kooperante.

Jelena Bralić i Matilda Marelja vode Robowsky, Iva Goluža pokrenula je i vodi Qushin, a Maja Cvetković i Viktorija Šebalj vode Dawg Swag. Robowsky je počeo s radom prije dvije godine. Prijateljice, Jelena i Matilda, gledale su ponudu psećih kreveta u trgovinama i shvatile da je naprosto nemoguće pronaći krevet za ljubimca koji bi se uklopio u neki dizajnerski prostor. Tako su odlučile: stvorit će moderan, lijep i kvalitetan namještaj.

- Onda smo se bacile u istraživanje: domaće trgovine, strane, web shopovi... Shvatile smo da nitko ne radi ono što bismo mi željele stvoriti. Registrirale smo tvrtku, što nije bilo lako, jer su nam najprije odbili ime s objašnjenjem da je osobno, a nije ime vlasnika. Uspjele smo iz drugog pokušaja, a onda smo krenule u potragu za kooperantima. To je, da budem iskrena, bilo najteže - kaže Jelena.

Prvi kupac

Tek iz osmog pokušaja pronašli su tvrtku koja je napravila baš ono što su željele. Trenutno rade s tri kooperanta, koji rade različite dijelove njihova asortimana. Po Jeleninim i Martininim nacrtima stvaraju krevete, hranilice, jastuke... Osnivačice su odmah nakon pokretanja posla otvorile web shop. Prvi kupac bio je iz Hrvatske, no uskoro su počele dolaziti i ponude iz inozemstva.

- S jednom gospođom hrvatskih korijena, koja je prilog o nama vidjela na televiziji kada je bila u Zagrebu, sklopili smo ugovor za ekskluzivno zastupstvo na nordijskom tržištu. Bio je to naš prvi veliki inozemni posao, no često naše proizvode šaljemo kupacima u Austriju i Njemačku. Prije mjesec dana smo nekim tvrtkama iz tih zemalja poslali probne prototipove, tako da se nadamo širenju zastupstva - kaže Jelena. Ona, uz sve poslove koje Robowsky zahtijeva, još radi u odnosima s javnošću, a njezina poslovna partnerica je arhitektica. U Hrvatskoj, osim preko web shopa, može ih se pronaći u dvije trgovine. Imaju showroom u psećoj pekarnici Vau torte u Zagrebu, kao i u pet boutiqeu u Ičićima, nedaleko od Opatije. Cijene njihove luksuzne opreme najniže su upravo u našoj zemlji, a u inozemstvu su skuplji. Tako se krevetići u našoj zemlji mogu kupiti po cijeni od 499 do 1194 kune, hranilice koštaju od 591 do 690 kuna, slim jastuci su od 99 do 289 kuna, dok jastučnice koštaju od 129 do 299 kuna, ovisno o veličini.

- Nastojali smo da svi naši proizvodi budu povoljni, iako znam da su za naše prilike i dalje skupi. No, to su dizajnerski, luksuzni komadi, koji su izrađeni od najboljih materijala, tako da njihova cijena ne može biti niža. Kad smo dogovarali zastupstvo u inozemstvu, rekli su nam da to ne može biti tako jeftino jer inače nećemo moći biti svrstani u klasu ekskluzivnih proizvoda - pojašnjava Jelena.

Ekskluzivne su i vestice, kaputići i ogrlice koje proizvode Maja i Viktorija iz Dawg Swaga. Prošle su godine počele s poslom i to nakon što su shvatile da na domaćem tržištu ne mogu pronaći dovoljno dobre vestice za svoje pse Rhodriema i Mooma. Djevojke su dugo vremena željele pokrenuti vlastiti posao, a pošto obožavaju pse, činilo se logičnim da se bave nečim što ima veze upravo s tim dlakavim četveronošcima.

Nije bilo lako

- Uštedjele smo dovoljno novca i krenule u posao. Same smo obavile puno toga, a naučile smo uz pomoć interneta. Same smo napravile web stranicu, naučile šivati, heklati, dizajnirati pseću odjeću, tražile kooperante, materijale... Nije bilo lako, jer nismo imale iskustva ni s čim od toga, i zato smo još ponosnije što smo uspjele - kaže Maja, koja dodaje da su cijene njihovih vestica od 209 do 239 kuna, ogrlice su 249, povodci 279, kravate 119, narukvice 249 kuna... Mogu se kupiti i psećoj pekarnici Hov Hov u Zagrebu, kao i u još devet drugih trgovina diljem zemlje. Djevojke trenutno rade s tri kooperanta, a kažu da ih je bilo teško naći. Svi kojima su se obraćali bili su voljni šivati, no samo ako je riječ o velikom broju proizvoda. Nije bilo lako ni pronaći kvalitetne materijale za proizvode.

- Od početka smo fokusirani na inozemstvo jer je naše tržište malo. Trenutno smo u pregovorima, pa ne mogu reći ništa detaljnije o proboju izvan zemlje, ali takav nam je otpočetka bio plan. Najprije smo željele steći iskustvo na domaćem tržištu, naučiti kako doći do prodavača i kupaca, a onda krenuti i izvan granica naše zemlje - kaže Maja.

S vremenom su vlasnice shvatile da postoji potreba i za kabanicama, pa su krenule u potragu za materijalom koji će podnijeti kišu bez propuštanja. Pronašle su ga, a onda su dodale i topli unutrašnji dio, tako da je psu istodobno i toplo i zaštićen je od kiše. Otišle su i korak dalje, pa su započele proizvodnju modnih potrepština. Novost u njihovim kolekcijama su ogrlice na koje se mogu postaviti mašnice, kravatice ili vrpce različitih boja, zbog kojih ogrlica izgleda potpuno drukčije. Taj je proizvod jedinstven u svijetu. U istoj su kolekciji predstavile i narukvice za vlasnika, koje se mogu spojiti s psećom ogrlicom. Zvuči kao nebitan detalj, ali vlasnicima pasa to je itekako važno u hladno doba godine, kada ruke žele držati u džepovima i imati psa na povodcu.

Najbolji materijali

- Neprestano razmišljamo o novim stvarima, a ideje nam često dolaze iz vlastitog iskustva. Proizvodi su nam ručni rad, materijali kvalitetni i dobri za pse. Vjerujem da će nam se na inozemnim tržištima pružiti prilika da pokažemo koliko su naše stvari dobre - dodaje Maja. O kvaliteti proizvoda koje radi Ivin Qushin ne treba ni govoriti, kaže ona, jer je tvrtka nastala nakon što je odlučila stvoriti lijep krevetić za svojeg ljubimca Baka. Sve što prodaje dala bi i svojem ljubimcu na korištenje jer su najbolji materijali uvijek bili jednako važni kao i izgled. Upravo njegov krevetić bio je razlog zašto je počela s radom - bila je sita toga da njegov ležaj uvijek gura na balkon kad dođu gosti, jer nije lijepo izgledao u dnevnom boravku. Zato je odlučila stvoriti lijepe pseće krevete, koji će odlično izgledati u bilo kojem dijelu stana.

- Cijeli život radim u financijama i družim se s poduzetnicima. Kad sam počela s proizvodnjom, oni su mi rekli da radim ozbiljno ili da ne trošim vrijeme na to. Razmislila sam, odlučila i dva tjedna nakon pokretanja Qushina dala otkaz u tvrtki gdje sam dotad radila. Mnogi su rekli da to nisam trebala učiniti jer sam imala siguran posao, no riskirala sam jer sam bila sigurna da ću uspjeti - kaže Iva.

Pristupačne cijene

Lansirala je web shop i prodaja je odmah krenula, a to, priznaje, nije očekivala ni u najluđim snovima. Mnogo prodaje i u inozemstvu - njezini se proizvodi mogu pronaći u dućanima u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj. Velik broj kupaca preko interneta naručuje kušine u Austriju, Belgiju, Švedsku i Italiju. Kušini koštaju 479 kuna, navlake 239, a prostirke prodaje za 279 kuna. Sve su to povoljnije cijene za domaće tržište.

- Nakon što su godinu dana kooperanti šivali za mene, ovaj tjedan premjestila sam proizvodnju k sebi i zaposlila krojačice. Proizvodnja se širi: ispočetka sam imala samo jastuke, a sada imam i navlake, prostirke za kauč te dekorativne jastuke. Svaki proizvod je unikatan, tkanine s uzorkom se proizvode po mojim idejama, što kupci cijene - kaže Iva i dodaje kako je sasvim sigurno da će s vremenom i ona širiti asortiman proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:22