Čuvajmo ih i pomažimo im

VIDEO: DIVLJI ŽIVOT GRADA U suživotu s divljim životinjama

Divlji život grada – u suživotu s divljim životinjama! naziv je kampanje koju je pokrenuo azil Dumovec u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Na fotografijama koje krase brojne lokacije u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, vidimo svoje divlje susjede - uz poziv da ih čuvamo i pomažemo kad zatrebaju našu pomoć.

Cilj kampanje je educirati građane da žive u mirnoj koegzistenciji s divljim životinjama koje žive i u gradovima, a ne samo u prirodi. Najčešće se susrećemo sa strahom od lisica jer ih se često bez osnove povezuje s bjesnoćom. Za posljedicu taj strah već desetljećima stigmatizira te prekrasne i simpatične životinje. Sada je proljeće, doba kada imaju mlade i kada se u nedostatku hrane spuštaju u grad. U tomu ih ne treba uznemiravati - treba ih ostaviti da idu svojim putem.

Često ih možemo vidjeti u blizini ljudi u cijeloj Hrvatskoj, a ne mogu se tako dobro prikriti kao kune ili lasice jer su velike. Također, ukoliko su jako mlade, ne skrivaju se previše od ljudi. Bjesnoća se suzbija obaveznim cijepljenjem pasa i mačaka – kako u gradu tako i na selu – te oralnom vakcinacijom populacije lisica koja se provodi od 2011. godine.

Svakako je došllo vrijeme da se promijeni stav prema njima. One su potpuno neagresivne i baš nikada ne prilaze ljudima, a da bi im bile prijetnja. Lisice su plahe životinje i prije će pobjeći nego prići, a nikada neće napasti.

Sve ovo može posvjedočiti poznati književnik Pero Kvesić. Već neko vrijeme njegovi prijatelji na društvenim mrežama znaju koliko ga zaokupljaju njegove "prijateljice noći", kako ih sam naziva. One su Zagrepčanke, jako su zgodne i vrlo plahe, a postaju prijateljice samo onima koje doista vole i kojima vjeruju.

I zato gospodin Kvesić noću čeka na pogodnim mjestima i fotografira gradske lisice. To nije jednostavno, jer su one stvarno plaha stvorenja. No, toliko su zavoljele svojeg fotografa da se njemu ipak usude prići. Pero svaku od njih poznaje i nadjenuo im je imena. Zna njihove navike i način glasanja i ponašanja.

Ovakav primjer suživota veseli svakoga tko imalo voli prirodu i zna cijeniti divljinu usred grada! Kako izgleda taj suživot možete pogledati na ovom kratkom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:01