RAD NA OČUVANJU VRSTE

VIDEO Mladunčad snježnog leoparda prvi put snimljena u majčinu brlogu u Mongoliji

 Panthera / Snow Leopard Trust

ULAN BATOR - Znanstvenici organizacije za zaštitu divljih mačaka Panthera, u suradnji sa Snow Leopard zakladom, nakon dugih mjeseci provedenih u mongolskoj divljini, uspjeli su pronaći dva legla snježnih leoparda sa mladuncima.

Ovo nevjerojatno otkriće pomoći će znanstvenicima da steknu bolji uvid u život i navike snježnih leoparda, kako bi ih mogli bolje zaštititi u budućnosti.

- Proveli smo godine u nastojanjima da otkrijemo gdje i kako snježni leopardi rađaju mladunce, veličinu njihovih legla, i šansi da mladunče preživi odrastanje, rekao je Dr. Tom McCarthy, izvršni direktor Pantherinog programa zaštite snježnih leoparda.

- Ovo je jedan od onih izvanrednih trenutaka u radu na očuvanju vrste, kada, nakon godina truda, zadobijemo vrlo rijedak uvid u život životinje kojoj je potrebna naša pomoć kako bi preživjela u svijetu današnjice. Ovi podaci pomoći će da se osigura budućnost ovim nevjerojatnim životinjama, rekao je McCarthy.

Tim znanstvenika, među kojima je bio i veterinar, ušli su u legla dok su majke bile u lovu. U jednom leglu bilo je jedno mladunče, a u drugom dvoje. Svi mladunci pažljivo su izvagani, izmjereni, fotografirani, a dvoje mladunaca dobilo je i ID mikročipove, veličine zrna riže.

U tjednima koji slijede, znanstvenici će pozorno pratiti razvoj mladunaca i njihove životne navike, kako bi bolje razumjeli koji faktori su presudni za preživljavanje mladunaca u divljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:00