PARKOVI ZA LJUBIMCE

VLASNICI PASA NEZADOVOLJNI PARKOVIMA DILJEM ZAGREBA Prostori su mali, nema ih dovoljno, a sprave u njima nisu sigurne za pse

Na fotografiji: Potrgana ograda šetališta za pse povezana plastičnim vezicama.
 Damir Krajac / CROPIX

Na Trnju je prije dva tjedna uređen prvi park za pse u toj gradskoj četvrti, no u kratkom roku dobio je naziv “grašak park”. Iako su vlasnici pasa iz tog područja sretni što je uređena jedna površina samo za njih, kažu kako je riječ o jako maloj površini, koja je uz to blatnjava, a nije ni sigurna za pse.

UMJESTO FONTANA

Prije nekoliko dana dodana je žičana ograda na postojeću ogradu stepenica s kojima park graniči jer su se kroz nju mogli provući manji psi. Na drugom dijelu parka ograda je dovoljno visoka da se ispod nje psi mogu provući, pa su vlasnici donijeli dasku koju su poduprli ciglama, kako bi to spriječili.

- Prije smo pse istrčavali na livadi preko puta, gdje se sada nalaze fontane. Tamo je bilo dovoljno mjesta, što u ovom parku nije slučaj. Kad dođe desetak pasa, nastane prava gužva. Ovo je prvi park u Trnju, tako da nam dolaze vlasnici pasa iz cijelog kvarta, pa je zaista šteta da nismo dobili veći prostor - kaže Marina Svetina, koja s kujicom Sue redovito dolazi u park.

Trenutno u gradu postoji samo deset lokacija na kojima se može bezbrižno puštati ljubimce da se istrče. Najbolji kvart za život s kućnim ljubimcima definitivno je Maksimir, koji ima čak tri parka, a uz to i šumu u kojoj se ljubimci mogu istrčati. Predsjednik gradske četvrti Stanko Gačić kaže kako je dao sve od sebe da sredstva s kojima četvrt raspolaže pravedno raspodijeli.

- Kad sam prije dvije i pol godine došao na čelo gradske četvrti, nije bilo nijednog parka. Raspitao sam se koliko pasa imamo i riječ je o zaista velikom broju. Zato smo krenuli s radovima. Imamo u planu još jednu lokaciju, na Jordanovcu, gdje ćemo uređivati jednu zelenu površinu, u čijem će se sklopu nalaziti i park za pse - kaže Gačić.

Zagreb, 060916.
Hrvatske bratske zajednice.
Park za pse pokraj NSB-a.
Na fotografiji: Marina Svetina, Ivana Mestrov i Katarina Svetina.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Na fotografiji: Marina Svetina, Ivana Mestrov i Katarina Svetina.

Situacija u Novom Zagrebu je dobra - obje gradske četvrti, i Istok i Zapad, imaju po jedan park. Oba su dovoljno velika i dobro opremljena, tako da u njih znaju doći i vlasnici koji ne žive u blizini. No, mnogi kvartovi ne mogu se time pohvaliti - primjerice, Medveščak i Vrapče nemaju nijedan park za pse.

Često nije slučaj da gradska četvrt ne želi graditi - ponekad je problem u prostoru. Tako je, primjerice, u planu Malih komunalnih akcija Donjeg grada ove godine stajalo: gradnja psećeg parka uz Branimirovu ulicu. Vrijednost investicije - milijun kuna. No, park nije sagrađen.

- U zadnji čas smo dobili rješenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da tamo ne smijemo raditi. Sredstva smo preusmjerili na neke druge projekte, ali nam je bilo jako žao. U tom dijelu kvarta je puno pasa i znamo da vlasnicima treba park. No, problem je što nemamo gdje graditi. Istovremeno, psi trče po Zrinjevcu i svima nam je to problem, ali, eto, rješenja zasad nemamo - kaže Nedjeljko Gojo, predsjednik četvrti.

OPASNE SPRAVE

Osim što manjka parkova, oprema koja se u njima nalazi nije dobra, tvrde stručnjaci. Iako sprave za agility trebaju biti sigurne za pse, one postavljene u parkovima to zapravo nisu, pa se ni ne koriste. To je uzaludno potrošen novac, tvrde vlasnici pasa, koji ih izbjegavaju jer psima zapinju i pucaju nokti, udaraju glavama o njih ili stražnjim dijelom tijela, a neke od tih sprava su metalne, iako ne bi trebale biti.

- Prepreke za preskakivanje su fiksirane na jednoj visini bez mogućnosti namještanja. Ako se prepreka ne može srušiti kad je pas kvrcne, onda se on može udariti ili pasti. Manji psi je ne mogu koristiti jer se prečka ne može sniziti. Osim toga, uz te sprave trebalo bi stajati upozorenje da ih ne smiju koristiti štenci i psi u razvoju, zbog zglobova, a to nigdje ne piše - kaže Sandra Ilievski, pseća bihevioristica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33