SRETAN KRAJ DRAME

ZLOSTAVLJANI I IZGLADNJELI KONJI TV VODITELJA SPAŠENI OD SIGURNE SMRTI Udruga za terapijsko jahanje skupila 36 tisuća kuna i kupila sve životinje

 Zagorje International

Svih sedam konja s imanja Josipa Tuđe u Oroslavju, koji su jučer trebali biti poslani u klaonicu, spašeni su doslovno u zadnji tren. Riječ je o pet kobila i dva kastrata koje njihov dojučerašnji vlasnik nije želio zadržati i nije mu bilo pretjerano stalo do toga hoće li životinje biti usmrćene.

Srećom, životinje koje su preživjele zlostavljanje nisu ubijene, nego će biti terapijski konji za mališane s posebnim potrebama.

Unatoč aktivnoj kampanji na društvenim mrežama, pokrenutoj Indiegogo akciji prikupljanja novca za otkup i čak 23 tisuće prikupljenih potpisa za spas konja, situaciju je na kraju spasila Udruga za djecu s posebnim potrebama Naši snovi. Prikupili su 36 tisuća kuna i otkupili životinje.

Terapijski konji udruge Naši snovi

Dovoljno prostora

- Najprije smo planirali otkupiti dva jer nam toliko treba za terapijsko jahanje. Onda sam shvatio da će ostale ubiti. Pokušao vlasnika zamoliti da ih zadrži još mjesec dana jer sam mislio da ćemo do tada prikupiti novac, no on je bio odlučan u tome da ih se odmah riješi. Zato sam se zadužio kod prijatelja i skupio potreban iznos. Jednog konja će uzeti udruga Fala, kojima također treba za terapijsko jahanje, a ostali će biti na našem imanju - kaže Dražen Jurić iz udruge, koji dodaje kako će konje koji im ne trebaju nakon nekog vremena udomiti uz obvezno potpisivanje ugovora kojim će budući vlasnik jamčiti da konje neće prodati u klaonicu. Bit će to oni koji jako vole konje, imaju uvjete za njihovo držanje, a ne mogu si priuštiti posjedovanje ove životinje.

Konje je na kraju udruga kupila po cijeni od pet tisuća kuna, iako su mogli proći povoljnije, kažu, s obzirom na to da će morati platiti 500 eura za ujahivanje kobila. No, kad su čuli za situaciju u kojoj se životinje nalaze, nisu dvojili o tome da ih moraju spasiti. Na imanju udruge, smještenom u Lonjici pokraj Vrbovca, konji će biti slobodni. Tamo je sagrađena i dodatna štala, tako da nema bojazni da neće imati prostora. Bit će to novi početak za nesretne životinje, koje su pozornost privukle u ožujku ove godine, kada je otkriveno da su konji toliko zanemareni da su samo u veljači uginula tri. Razlog su, pisalo se tada, bili neishranjenost i paraziti. Vlasniku je naloženo da se pobrine da se uvjeti smještaja poboljšaju, a Jurić kaže kako je Tuđa veterinarima platio 25 tisuća kuna kako bi se zdravstveno stanje životinja poboljšalo. No, unatoč ulaganju namjeravao je relativno zdrave sportske konje, čija se pojedinačna cijena kreće od 20 do 30 tisuća kuna, usmrtiti.

- Ne želim uopće ulaziti u situaciju koja se dogodila ni zašto su životinje u stanju u kakvom jesu. Meni je važno da smo skupili novac i otkupili ih - kaže Jurić.

Poslali prijavu

U udruzi Prijatelji životinja kažu kako su odmah nakon što je slučaj izašao u javnost poslali kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te izlaganja životinja tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, no nisu primili nikakav odgovor. Za to je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci i oduzimanje životinja.

- Apelirali smo već na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje jer su nam se javile zainteresirane udruge i građani, što bi za izmučene konje bio jedini spas. No, iako je Tuđa ranije u medijima izjavljivao da bi konje dao na udomljavanje, kasnije je to porekao. To što sada želi zaraditi na nesretnim žrtvama i izvući financijsku korist iz vlastite sramotne priče koja je izazvala veliku pozornost medija i javnosti zaslužuje svaku osudu - kaže Luka Oman, predsjednik Udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:20