POSLUŠATI ILI IGNORIRATI

10 ZDRAVSTVENIH MITOVA Ono što su nam bake govorile nije uvijek točno: Treba li doista piti 8 čaša vode na dan, izaziva li pucketanje prstima artritis

 Profimedia, Panthermedia
Treba li piti osam čaša vode na dan, uzimati multivitamine svakodnevno, hoće li doručak pomoći u mršavljenju... evo što kažu istraživanja
1. Popijte barem osam čaša vode na dan

Istraživanja pokazuju da nije potrebno brojati čaše. Onaj tko popije čašu vode kada je žedan osigurava sasvim dovoljno organizmu da ostane zdrav i hidratiziran. Voće i povrće bogato vodom, kao i juhe uračunavaju se kao unos tekućine u tijelo. Ako je mokraća tamno žuta, ne mokrite dovoljno, fizički ste vrlo aktivni, trebate piti više vode.

2. Ne jedite jaja jer su puna kolesterola

Jedno do dva jaja na dan neće podići rizik za bolesti srca kod zdravih ljudi. Iako bogata kolesterolom, koji može suziti i začepiti krvne žile, štetnije su loše masnoće (trans masti, zasićene). Osim toga, jaja sadrže omega-3 masnu kiselinu koja pomaže srcu da ostaje zdravo.

3. Antiperspiranti uzrokuju rak dojke

Neki znanstvenici smatraju da se kemikalije iz antiperspiranata i dezodoransa apsorbiraju kroz pazuh i potiču rast tumorskih stanica, no Nacionalni institut za rak tvrdi da nema nepobitnih dokaza o njihovoj uzročno-posljedičnoj vezi.

4. Ako vam je hladno, prehladit ćete se

Nećete se razboljeti zbog toga što boravite na hladnom i friškom zraku. Naprotiv, adekvatno se odjenite i boravite što više na otvorenom jer ćete tako ojačati imunosni sustav da se lakše bori s virusima i bakterijama, koje se množe u toplim, zatvorenim i zagušljivim prostorima.

5. Trebate dnevnu dozu multivitamina

Postoji mišljenje da će multivitamin nadoknaditi nutrijente koje možda ne unosite u dovoljnoj količini hranom, no ipak je bolje da se konzultirate s liječnikom, napravite pretrage, svakako jedete više voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašaste plodove i maslinovo ulje. u trudnoći se preporučuje redovita nadoknada folne kiseline.

6. Doručkujte da biste smršavili

Doručak pomaže da ostanete siti i da se za ručak ili kasnije tijekom dana ne prejedate. I ako imate višak kilograma i želite smršaviti, nastojte u svakom slučaju ne preskakati ni jedan obrok u danu.

7. Zeleni mukus je bakterijska upala

Boja iscjetka iz nosa ne može zamijeniti laboratorijske pretrage. Studije pokazuju da je zelena ili žuta sluz povezana s određenim bakterijskim upalama, no to nikako nije znak da ćete trebati antibiotik. Isto tako, infekcija sinusa može potaknuti bistri, a običnu prehladu može pratiti zeleni mukus.

8. Šećer čini djecu hiperaktivnom

Šećer nije dobar za djecu, ali, pokazuju istraživanja, nije krivac za nemogućnost djece da se fokusiraju, da izvode koješta i da su hiperaktivna. Ipak ga nastojte izbjegavati jer povećava rizik za razvoj mnogih bolesti.

9. Školjka je izvor zaraze

Ne treba biti izvan sebe ako ste sjeli na školjku koja nije vaša. Ona je najčešće čistija nego što se misli, a leglo bakterija i virusa kao što su E. coli, norovirusi češće su kvake, pipe i vrata. Nakon što operete ruke, papirnatim ubrusom zatvarajte vodu i dirajte kvaku.

10. Pucketanje prstima uzrokuje artritis

Prostor između zglobova se povećava pa plinovi otopljeni u sinovijalnoj tekućini, koja podmazuje zglobove, oblikuju mikroskopske mjehuriće. Ovi mjehurići se stapaju u veće koji pucaju kada dodatna tekućina navre kako bi popunila praznine nastale rastezanjem. Ako volite taj zvuk, nastavite. Nema medicinskih dokaza da pucketanje prstima izaziva artritis. Ipak, ako osjetite bol pri pucketanju, posjetite doktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:11