JOŠ JE NA LIJEČENJU

'Doktor mi je rekao da je sve u redu, da dođem opet za dvije godine, ali nešto mi nije dalo mira. Tražila sam drugo mišljenje i otkrili su mi rak...'

 Ronald Goršić / CROPIX
Godišnje oko tisuću žena izgubi dojku kao posljedicu bolesti, no mogu odabrati rekonstrukcijski zahvat dojke kao, primjerice, Nediljka Karajica iz Zaprešića

Edukacija žena o očuvanju zdravih dojki, o načinima liječenja oboljelih dojki te o mogućnostima rekonstrukcije ako je dojka uklonjena zbog raka, ciljevi su javnozdravstvene kampanje Dan dojki & BRA DAY koju u subotu, 24. rujna, u Zagrebu organiziraju Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Gradski ured za zdravstvo i Udruga pacijenata Sv. Juraj. U kampanju su uključene i hrabre žene koje žele podijeliti svoju priču s javnošću kako bi ohrabrile i ostale žene u sličnoj situaciji.

Lakši oporavak

Jedna od njih je i 49-godišnja Zaprešićanka Nediljka Karajica. Nakon operativnog uklanjanja obje dojke i odmah izvedene rekonstrukcije, kući se, kako kaže, vratila gotovo u potpunosti ista kakva je i stigla u bolnicu. I zbog te činjenice oporavak joj je bio uvelike olakšan.

- U mom slučaju sve se odvijalo brzo, pa od trenutka kad mi je rak dojke dijagnosticiran do operacija nisam ni stigla proučiti što će se točno na tim zahvatima raditi. Najveću pomoć pronašla sam u liječniku Domagoju Eljugi, kirurgu s Klinike za tumore, koji me uputio u detalje zahvata i predložio da na drugoj operaciji odmah napravi i rekonstrukciju dojke. Educirao me i bio mi je moralna potpora te ću mu zbog toga biti zahvalna do kraja života - govori 49-godišnja N. Karajica koja je upravo usred liječenja. Završila je s kemoterapijama, a čekaju je zračenje, barem 30 terapija, i liječenje pametnim lijekovima.

No, Nediljka Karajica na liječenje je stigla na vrijeme zahvaljujući svojoj upornosti i unutrašnjem osjećaju. U lipnju prošle godine, naime, otišla je na svoj prvi mamografski pregled. Liječnik koji je analizirao snimke utvrdio je da je nalaz uredan i savjetovao kontrolu za 24 mjeseca. Ipak, kaže N. Karajica, nešto joj nije dalo mira, pa je počela češće sama pregledavati dojke, a nakon nekog vremena odlučila je zatražiti pregled ultrazvukom. Dobila je termin u prosincu.

- Tada je utvrđeno da imam karcinom dojke i da mu je promjer 2,8 centimetara. Ista je liječnica potvrdila da je na mamografskoj snimci iz lipnja karcinom bio promjera 1,4 centimetra. Shvatila sam tada koliko je važno slušati vlastito tijelo, tražiti drugo mišljenje i biti uporan. Moram priznati da nije lako razmišljati o tome što bi bilo da nisam inzistirala na pregledu ultrazvukom jer me za 24 mjeseca vjerojatno više ne bi bilo. Ipak, nisam se previše fokusirala na to, jer mi je spoznaja da nije kasno dala vjetar u leđa i bilo mi je samo važno da liječenje počne - govori N. Karajica.

Uputili su je na zagrebačku Kliniku za tumore, gdje je imala dvije operacije u razmaku od 40 dana. Na prvoj operaciji u siječnju uklonjen joj je karcinom na desnoj dojci. S obzirom na biologiju tumora te proširenost na limfne čvorove u pazuhu, na drugoj operaciji je napravljen radikalni kirurški zahvat desne dojke i profilaktička mastektomija lijeve dojke uz primarnu rekonstrukciju ekspander/protezama.

Životne navike

U slučaju N. Karajice tumor isprva nije bio prepoznat, iako je ona otišla na preporučeni pregled. No, to nikako ne znači da se prevencija smije zanemariti. Naprotiv.

Zagreb, 271010.
Bukovacka 121, Poliklinika Eljuga.
Dr. med. Domagoj Eljuga, specijalist kirurg.
Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
Doktor u kuci
Nina Đurđević / CROPIX
Dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije

- Prevencija je pola zdravlja. Dokazano je, naime, da se promjenom životnih navika može prevenirati gotovo četvrtina svih karcinoma, a to vrijedi i za rak dojke. U prvom redu to je održavanje zdrave tjelesne težine, tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i, naravno, ograničen unos alkohola. Također preporučujemo ženama ranije rađanje, te ako je moguće, što dulje dojenje - ističe dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije na Odjelu za onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju Klinike za tumore.

- Sve žene koje se osjećaju zdravo ne smiju zanemarivati dojke, jer upravo preventivnim pregledima možemo otkriti karcinom u početnoj fazi kada je moguće postići gotovo potpuno izlječenje. Zato se ženama od 20-ih godina preporučuju ultrazvučni pregledi te od 40. godine života nadopunjavanje mamografijom. Dinamika pregleda ovisi o riziku koji se procjenjuje za svaku ženu individualno. Ove preporuke treba shvatiti ozbiljno, jer rak dojke je vodeća zloćudna bolest u žena. U Hrvatskoj su, prema zadnjim podacima za 2014. godinu, registrirane 2644 novooboljele žene, dok je 1071 žena umrla od raka dojke. U posljednjih 25 godina vidljiv je gotovo kontinuirani porast broja novooboljelih žena, kaže dr. sc. Eljuga.

Kvaliteta života

Ako je dojku ipak potrebno ukloniti, patnju zbog promijenjenog izgleda i ugroženih brojnih aspekata života uvelike može ublažiti rekonstrukcija dojke. No, mnoge žene ne znaju da nakon mastektomije imaju pravo na rekonstrukciju dojke.

- HZZO pokriva troškove primarne i sekundarne rekonstrukcije, kao i svih onkoplastičnih zahvata na dojci. Budući da smo kao plastični kirurzi gotovo svakodnevno u kontaktu sa ženama kojima predstoji uklanjanje dojke zbog karcinoma, kao i onima kojima je dojka već uklonjena, primijetili smo da je prevelik broj žena nedovoljno informiran o brojnim mogućnostima rekonstrukcijske kirurgije - kaže dr. sc. Eljuga.

- Upravo kampanjom kojom 24. rujna obilježavamo Dan dojki i BRA DAY želimo informirati žene o prednostima rekonstrukcijske kirurgije koje se očituju ne samo u vraćanju fizičkog integriteta ženama, nego i u podizanju kvalitete života uz pozitivan utjecaj na psihičko, socijalno i seksualno zdravlje. Aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, čiji sam stručni tajnik, nisu usmjerene samo na taj dan - od početka godine jednom mjesečno organiziramo konzultacije o rekonstrukciji dojke koju vode plastični i rekonstrukcijski kirurzi u prostorijama Lige protiv raka (u Klinici za tumore, vodećoj i po broju operiranih i liječenih žena s rakom dojke, i po jedinstvenom multidisciplinarnom pristupu na ovim prostorima).

Više mogućnosti

Kod većine žena, nastavlja dr. sc. Eljuga, pogotovo ako se karcinom otkrije u početku, kirurškim se liječenjem odstranjuje samo tumor i time se čuva dojka. Ipak, gotovo tisuću žena godišnje izgubi dojku. Žene moraju dobiti sve potrebne informacije o vrstama rekonstrukcije kako bi mogle odlučiti hoće li odabrati takav zahvat ili ne. Žene mlađe i srednje životne dobi vrlo se često odlučuju za rekonstrukciju, ako nije kontraindicirana.

- Važno je naglasiti da nikad nije kasno za rekonstrukciju dojke. Dojku je moguće rekonstruirati odmah za vrijeme uklanjanja ili naknadno, odnosno govorimo o primarnoj ili sekundarnoj rekonstrukciji. Odabir ovisi o brojnim čimbenicima, a ponajviše o planiranoj terapiji nakon kirurškog zahvata - objašnjava dr. sc. Eljuga.

- Postoje razni oblici rekonstrukcije, od korištenja implantata i ekspandera do rekonstrukcije vlastitim tkivom koje se uzima s raznih dijelova tijela, najčešće s leđa i trbuha. Svakoj pacijentici pristupa se individualno i odabire se optimalan način i vrijeme zahvata.

Koliko rekonstrukcija olakšava oporavak potvrđuje i N. Karajica koja ističe da nije osobito hrabra nego je samo, zahvaljujući pomoći i predanosti liječnika i medicinskih sestara, naučila prihvatiti situaciju i nositi se s njom. Svim ženama koje “nemaju vremena” za odlazak na redovite preglede dojki poručuje kako prečesto zaboravljamo da je zdravlje naše najveće bogatstvo i poziva ih da odu na pregled dojki, zbog sebe i zbog svojih bližnjih. I to ne sutra, nego već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:01