NEMOGUĆA SITUACIJA

DR. SANJA KLAIĆ GROTIĆ 'Svaki dan imam 140 pacijenata. Ne zna se tko je živčaniji, ja ili oni'

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
Umjesto da se pronađu liječnici koji bi radili u vrijeme godišnjih, u Domu zdravlja na Peščenici maksimalno je opterećen postojeći kadar

- Jučer mi je u ambulanti bilo približno 140 pacijenata. Na kraju se nije znalo tko je nervozniji, ja ili pacijenti koji su iz minute u minutu punili čekaonicu. Razlog: kolegica je na godišnjem i zato moram primiti i sve njezine pacijente, što je dvostruko više posla.

To naprosto nije normalno i tako se ne može pružiti ne samo kvalitetna nego ni sigurna zdravstvena skrb. Može se dogoditi pogreška i to ne zbog moje ili nestručnosti i neodgovornosti kolega, već zbog gubitka koncentracije i iscrpljenosti - kaže dr. Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine u zagrebačkoj ambulanti na Peščenici, u Domu zdravlja Istok. Drugim riječima, pacijenti su toga dana ulazili i izlazili iz ambulante svake tri minute, s tim da liječnica nije imala pauzu i nije se smjela maknuti iz ambulante.

Privremeno zaposleni

Liječnici zaposleni u domovima zdravlja nerijetko ne dobivaju zamjenu za godišnji odmor, već oni koji rade u svojoj smjeni moraju primiti i pacijente svojih kolega. Liječnica Klaić Grotić kaže da bi domovi zdravlja morali osigurati zamjenu za godišnje odmore tako da se privremeno zaposli liječnik koji će liječiti pacijente liječnika koji se trenutno odmara. U suprotnom gužve su neminovne, a onda sigurno pada kvaliteta skrbi i ugroženo je zdravlje pacijenata.

- Uvjerena sam da bi se našli liječnici koji bi mogli raditi na zamjeni u vrijeme godišnjih odmora - kaže Klaić Grotić. Ta priča o zamjena za godišnji vuče se godinama, ali na žalost nema ujednačene prakse u Hrvatskoj premda domovi zdravlja dobivaju dovoljno sredstava da riješe i taj problem na kvalitetniji način. Nerijetko se izlika traži u nedostatku liječnika za moguće zamjene.

To potvrđuje i direktor HZZO-a Fedor Dorčić i ističe da su i domovi zdravlja i koncesionari obvezni osigurati zamjene.

- To se može učiniti tako da se zaposle liječnici na zamjenu ili da u istoj smjeni liječnik obavi posao za svog kolegu. Na žalost, drugi način puno je češći - kaže Dorčić. Upravo to prakticira i zagrebački Dom zdravlja Istok, no njihovo očitovanje o problemu nismo dobili. Ravnateljica je na godišnjem, a kažu i da inače odobrenje za bilo kakvu informaciju moraju dobiti od Gradskog ureda za zdravstvo!? Ipak, rečeno nam je da su “osigurali zamjenu tako da liječnici u istoj smjeni rade i za one kolege na godišnjem”.

Dom zdravlja Split

No ima i drugačijih primjera. Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije organizirao se tako da svaki liječnik koji odlazi na godišnji odmor dobije zamjenu kolege koji se zapošljava na određeno vrijeme. - Liječnik ne može otići na godišnji odmor dok se ne nađe zamjena za njega. Tražimo liječnike i platimo njihov rad - objašnjava ravnatelj dr. Dragomir Petric. Naglašava da je jedini problem zamjena ginekologa primarne zdravstvene zaštite jer ih naprosto nema dovoljno.

- Zbog toga kolega mijenja kolegu, ali samo za hitne slučajeve, za sve ostalo pacijentice moraju pričekati da se njihov liječnik vrati s godišnjeg odmora - objašnjava dr. Petric.

U svakom slučaju zamjene za godišnji odmor samo su dio godinama neriješenih problema primarne zdravstvene zaštite koja je više nego zrela za reorganizaciju i ujednačavanje prava i obveza liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika koji u njoj rade. No tog vrućeg krumpira zasad se nitko ne želi prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:32