NOVE SPOZNAJE

DROGA PROMIJENI NAČIN NA KOJI ŽENE DOŽIVLJAVAJU SEKS 'Prvo mi se povećalo samopouzdanje, no nakon nekog vremena...'

Ilustracija
 HANZA MEDIA

Ostvarene su nove spoznaje o seksualnim iskustvima žena koje se oporavljaju od zloupotrebe droga, piše Independent.

U studiji provedenoj s namjernom da se dozna više o ovoj pojavi intervjuirane su heteroseksualne žene koje su tijekom seksa koristile amfetamine. Žene su rekle da su im droge povećale samopouzdanje, smanjile inhibicije te pojačale seksualnu probitačnost.

Istraživači sa Sveučilišta u Gothenburgu otkrili su da uzimanje droge kroz vrijeme iz 'avanturistički' seksualni život žena pretvorio u 'repetitivni i mehanički sa smanjenom količinom uživanja'. U nekim ekstremnim slučajevima, npr. među ženama koje su prisiljene na prostituciju, žene su rekle da su se mučile s idejom seksa nakon što su prestale uzimati drogu.

Dodatno, žene koje su prestale uzimati drogu osjećale su sramotu zbog svojih seksualnih iskustava, bile su nesigurne u budućim seksualnim susretima te su se počele brinuti o očekivanjima partnera. Zbog svega toga im je drastično palo samopouzdanje.

Jedna je žena rekla da se osjećala 'užasnuto' i 'oštećeno' kada se radilo o seksu.

Druge su žene odlučile biti s partnerima koji su bili 'konvencionalniji', međutim nisu uspjele ostvariti zadovoljstvo u tim vezama. Neke su se odlučile stupiti u vezu s muškarcima koji su također muku mučili s ovisnosti, dok su neke čak i apstinirale od seksa.

Profesorica Anette Skårner, voditeljica studije i profesorica socijalnog rada sa Sveučilišta u Gothenburgu rekla je da se nada da će istraživanje doprinijeti povećanju znanja o seksualnosti i uzimanju droga bez stigmatiziranja ovisnika i bivših ovisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:29