POSRTANJE NA PUTU DO VRHUNCA

GINEKOLOGINJA OBJASNILA ZAŠTO NEKE ŽENE NE MOGU POSTIĆI ORGAZAM Seksualna disfunkcija kod žene ne tretira se na isti način kao onda kod muškaraca

Jedan od posljednjih tabua današnjeg društva ženski je orgazam, piše Independent. Žene se rijetko podučava o njihovoj anatomiji i one često do spoznaja dolaze putem metode pokušaja i pogrešaka.

Koji je najbolji put do orgazma? Koliko često bi trebala postizati vrhunac? Bi li trebala biti u stanju da ga doživim prilikom penetracije tijekom seksa? Zašto nikada nisam doživjela orgazam? Na neka od ovih pitanja žene rijetko kada dobiju definitivni odgovor.

Sherry A. Ross, ginekologinja iz Los Angelesa s 25 godina iskustva u struci, želi pomoći ženama te u svojoj novoj knjizi She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period. odgovara na najčešća pitanja koje žene imaju o svojoj intimi.

Istraživanja sugeriraju da 43 posto žena ima nekih poteškoća s intimnim odnosima i seksom, a 12 posto žena smatra da osobna bol razlog za te poteškoće. 'Nažalost, seksualni problemi se s godinama samo pogoršavaju te dostižu svoj vrhunac kod žena starih između 45 i 64 godine', kaže Ross. 'Ti su problemi za većinu želja rješivi i zato je važno da žene o svojim osjećajima i bojazni pričaju sa svojim liječnikom.'

Ross navodi da godinama perpetuira 'spolna nepravda' kada je riječ o pitanjima seksa i intime. Ukratko, ženski se problemi većinom ignoriraju. 'Trenutno postoji 26 lijekova za erektilnu disfunkciju kod muškaraca i niti jedna za žene. Očito je da se malo pažnje pridaje ženskim brigama oko seksa, osim onima koje se tiču razmnožavanja', objasnila je Ross.

Ginekologinja je objasnila zašto neke žene možda nikada neće doživjeti orgazam i zašto je tomu tako. 'Tijekom 25 godina rada u struci upoznala sam nekolicinu žena u 30-ima, 40-ima i 50-ima koje nikada nisu imale orgazam. Dapače, 10 do 20 posto svih žena nikada nije doživjelo orgazam', kaže Ross.

Ross kaže da se o seksu ne priča dovoljno pa čak niti s liječnicima te navodi da je 65 posto žena sramota uopće reći vagina. 'Nešto manje od pola žena o svojoj vagini ni s kim ne priča, čak ni sa svojim doktorom', dodaje Ross.

Pacijentice koje joj dođu i žale se na probleme prilikom seksa prvo uvijek pita isto pitanje. 'Želim da mi kažu imaju li problema u vezi, to je ključno. Nakon toga ih pitam sviđa li im se partner pa mogu li doživjeti orgazam i masturbiraju li. Odgovorima na ta pitanja najčešće zajednički utvrdimo zašto ne mogu doživjeti orgazam tijekom seksa', pojašnjava Ross. 'Moramo eliminirati nelagodu i sramotu koja se vezuje uz nemogućnost postizanja orgazma', kaže Ross.

Ginekologinja smatra da nemogućnost postizanja orgazma možda ni nije poremećaj. 'Jednom se prilikom od djevojaka starih između 16 i 25 godina tražilo da na medicinskom dijagramu lociraju vaginu i njih pola to nije bilo u stanju učini. Kada je ista anketa provedena među studenticama, jedna trećina nije znala gdje se klitoris točno nalazi', pojašnjava Ross. 'Ako ne možete pronaći vaginu i klitoris, kako ćete ikada doživjeti ugodu?'

Ross kaže da žene prvo moraju razumjeti što im donosi ugodu, a na putu do seksualne sreće moraju prvo naučiti gdje im je klitoris i kako ga stimulirati. 'Masturbacija je sposobnost. Mora se naučiti jednako kao i hodanje, trčanje, pjevanje i pranje zubiju', pojašnjava Ross.

Pet glavnih problema utječe na žensku seksualnu disfunkciju: slab libido ili poremećaj hipoaktivne seksualne želje, bolni seks, poremećaj seksualnog uzbuđenja, averzija prema seksu i nemogućnost postizanja orgazma.

'Hipoaktivna seksualna želja, najčešći oblik ženske seksualne disfunkcije, karakterizira potpuni izostanak želje za seksom', kaže Ross. Za 16 milijuna žena koje pate od ovog poremećaja očitog rješenja za sada nema. 'Faktori koji utječu na žensku seksualnu želju započinju u mozgu, a ne ispod struka. Svakodnevni stres koji proizvode posao, novac, djeca, veze i smanjena količina energije često doprinose eroziji libida', objašnjava Ross.

Seksualnu želju kod žena mogu smanjiti depresija, anksioznost, nedostatak privatnosti, nuspojave od lijekova, bolesti kao što su artritis i endometrioza, medicinska stanja kao što je menopauza te povijest fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

'Na kraju dana, vi ste zadužene za svoju vaginu i klitoris. Kao prvo i prvo, upoznajte se sa svojim ženskim dijelovima. Razumijevanje seksualnosti je ključno za vaše zdravlje i dobrobit. Usavršavanje vlastitog užitka vam mora biti prioritet', zaključuje Ross.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:19