VELIKO OTKRIĆE

HRVATSKI ZNANSTVENIK OBJAVIO 'Prvi smo dokazali da je rak bolest koja postoji već 600 milijuna godina'

 Getty Images

Mi smo prvi put dokazali da tumori postoje i kod primitivnih životinja kao što je hidra, žarnjak koji živi u slatkim vodama, izjavio je dr. Tomislav Domazet Lošo, molekularni biolog Instituta Ruđer Bošković” (IRB) i docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HNS) na današnjoj konferenciji za novinare povodom predstavljanja njegova otkrića objavljenog u prestižnom časopisu Nature Communications.

Iako novija istraživanja ukazuju da većina višestaničnih organizama ima predispozicije za razvoj tumora, njihovo evolucijsko podrijetlo velika je nepoznanica. No, Domazet Lošo i njegovi kolege sa Sveučilišta Kiel i Ruske akademije znanosti otkrili su postojanje prirodnog tumora polipa u dvije različite vrste hidra te tako dokazali da tumori doista postoje i u primitivnim i evolucijski starim životinjama.

- Rak je teška sistemska bolest koja postoji 600 milijuna godina. Naše otkriće omogućava dubinsko razumjevanje tumora i otvara novi put istraživanjima u tumorskoj biologiji - pojasnio je Domazet Lošo.

Naglasio je kako je od vremena američkog predsjednika Richarda NIxona, koji je 1971. godine objavio “rat raku”, do danas u istraživanje tumora uloženo preko 500 milijardi dolara, ali to nije dovelo do pobjede nad opakom bolešću.

- Iluzorno je misliti da će rak nestati na način kako smo to pobijedili neke infektivne bolest. Nikad neće biti otkriven jedinstven lijek za rak, no veliki napredak je moguć u prevenciji te tako da tumori postanu kronične bolesti - naglasio je Domazet Lošo, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika koji žive i rade u domovini.

Znanstvenici po prvi puta imaju eksperimentalne dokaze da tumori postoje i kod praživotinja (FOTO: IRB)

Tomislav Domazet Lošo je 2007. godine razvio genomsku filostratigrafiju, metodu kojom se istražuje daleka evolucijska prošlost.

Njegovo istraživanje iz 2008. godine, o tome kako su genetske bolesti kod čovjeka pradavno evolucijsko naslijeđe, zaintrigiralo je New Scientist i Economist, a uvršteno je i na 9. mjesto liste najvažnijih radova u biologiji “Skriveni dragulj”. Prije tri godine, pak, Domazet Lošo dokazao je 200 godina staru hipotezu da se u embrionalnom razvoju životinja i čovjeka zrcali cjelokupna povijest vrste, što mu je donijelo naslovnicu vodećeg znanstvenog časopisa Nature.

Kako je konferencija za novinare održana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Domazet Lošo odgovorio je i na pitanje o stavu Katoličke crkve prema evoluciji.

- Nekoliko papa se dosad očitovalo o evoluciji i tu nema ništa sporno. Između vjere i znanosti nema kontradikcije, a ja sam živi dokaz jer živim kao vjernik i katolik, a bavim se istraživanjem evolucije - zaključio je Domazet Lošo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:02