TABU TEMA

ISPOVIJEST IVANE IZ ZAGREBA 'Stidne usne popucale su mi nakon poroda. Seksualni život nikad nije bio gori, izuzetno sam patila, evo što sam poduzela'

 Berislava Picek / CROPIX
Riječ je o zahvatu koji je tabu tema, a žene koje se sve češće za njega odlučuju izvode ga u tajnosti. Stručnjaci kažu - razloga za sram ne smije biti

Stidne usne su mi bile skroz popucale. Ne mogu vam ni opisati koliko je to užasno izgledalo. Imala sam česte upale. Bolno mokrenje. Zatezanje prilikom nošenja uže odjeće. Imala sam nelagodu nakon dužeg sjedenja.

A seksualni život nikada nije bio gori. Osjećala sam bol prilikom spolnog odnosa i još veći sram zbog vanjskog izgleda spolovila – prepričava nam Zagrepčanka Ivana koja je 40-godišnja majka troje djece. Prije tri godine Ivana je prirodnim putem rodila svoje treće dijete, no nakon poroda ostala je šokirana kad su joj rekli da ima rupturu usana, odnosno labija.

Teški bolovi

- Rekli su mi da se to ne događa često i zaključili su da mi ne treba ništa šivati jer će samo zarasti. Zbog toga sam dva mjeseca trpjela nesnosne bolove jer nikako nije zarastalo – prisjeća se Ivana koja je nelagodu i bolove trpjela godinu dana.

- Trebali su me zašiti odmah nakon poroda i ne bih toliko patila. Više nisam mogla trpjeti pa sam po internetu istraživala kako riješiti svoju situaciju. Otkrila sam da postoji zahvat labioplastike u privatnim estetskim poliklinikama i gotovo bez razmišljanja sam se naručila. Zahvat me stajao oko 7000 kuna, što nije visoka cijena za moju svakodnevnu patnju. No, koliko god da je koštalo, platila bih, jer ovako više nisam mogla živjeti – rekla je Ivana, koja dodaje da ju nije bilo strah jer joj je liječnica objasnila da se radi o jednostavnom ambulantnom zahvatu. Pojednostavljenim rječnikom, labioplastika je zahvat smanjenja labija.

- Isti dan sam mogla ići kući, a sam je zahvat trajao manje od sat vremena. Oporavljala sam se tri tjedna kod kuće jer sam imala desetak šavova – prepričava Ivana koja kaže da za vrijeme oporavka nije uzimala nikakve lijekove, nego je samo koristila kremu za brže zacjeljivanje.

U drugom planu

- Nakon zahvata sam se oporavila i fizički i psihički. Dok sam istraživala o svom stanju, shvatila sam da postoji mnogo žena koje su se našle u takvoj situaciji, posebice nakon poroda, no o tome se ne govori. Poslije poroda je svima samo važno da je dijete dobro, a majčino fizičko i psihičko zdravlje se stavlja u drugi plan – zaključuje Ivana koja se zahvatu podvrgnula prije tri godine kada se u Hrvatskoj labioplastika mogla napraviti samo klasičnim skalpelom ili radiofrekventnim nožem, za koji se ona odlučila.

No, unatrag dvije godine kod nas se pojavio i zahvat laserske labioplastike. Prva ga je počela provoditi zagrebačka poliklinika Harni. Inače, popularnost labioplastike u stalnom je porastu, naročito zadnjih pet godina. Labioplastika je zahvat koji postaje sve veći trend među ženama, iako je većini nepoznat pojam. O tome se ne govori javno. Žene se same, posramljene, bore s problemima i neugodnim simptomima te se u tajnosti odlučuju za zahvat koji ih rješava svakodnevne muke.

Novi trend

Labioplastika je veliki trend u Americi i Velikoj Britaniji, gdje se broj ovih zahvata povećao za gotovo 50 posto u posljednjih nekoliko godina. No, stručnjaci iz područja ginekologije i estetske kirurgije slažu se da je interes sve veći i u Hrvatskoj iako se cijene kreću od 4000 do 10.000 kn, naročito otkad se uz lasersku labioplastiku može napraviti i lasersko pomlađivanje ženskog vanjskog spolovila.

Motivi žena su estetski i funkcionalni. Naime, prekomjerno povećanje obujma labija može kod nekih žena rezultirati bolnim spolnim odnosom, smetnjama kod svakodnevnih i sportskih aktivnosti kao što su sjedenje, vožnja biciklom ili vježbanje. Isto tako primijećeno je da povećane labije ometaju žene pri nošenju željene odjeće i izazivaju teškoće pri održavanju higijene vanjskog spolovila, što dovodi do kroničnih infekcija mjehura i vagine. No, ne smiju se zanemariti ni psihološki problemi žena vezani uz izgled vanjskog spolovila koji utječu na seksualni užitak.

- Laserskim putem zahvat se obavlja unatrag dvije godine i dosad je učinjeno stotinjak labioplastika kako kod naših žena tako i kod pacijentica iz Srbije, Crne Gore i Slovenije – navodi ravnateljica i utemeljiteljica poliklinike Vesna Harni i dodaje da zahvat labioplastike ne rade djevojkama ispod 18 godina dok je najstarija pacijentica imala 64 godine.

- Sam laserski zahvat traje od 10 do 15 minuta. Zahvatu prethode vulvoskopija i lokalna anestezija, kada se planira figura reza, ovisno o tome treba li korigirati samo male usne ili i druge dijelove vulve – objašnjava dr. Harni. Oporavak je individualan i traje dva-tri tjedna, iako se sa svakodnevnim aktivnostima može nastaviti već za nekoliko dana. Prvih sedam dana uzimaju se antibiotici, lokalno se stavljaju antiseptičke kreme i kreme za poticanje cijeljenja, a spolni odnos se preporučuje mjesec dana nakon zahvata. Zahvat laserske labioplastike objasnila nam je ravnateljica Poliklinike Fleur Ivana Pentz.

- Kad se suvišno tkivo reže laserskom zrakom ili radiofrekventnim nožem krvarenje je minimalno. Međutim, u većini slučajeva mora se još postaviti nekoliko manjih šavova jer to područje je jako dobro prokrvljeno – zaključuje Pentz te dodaje da osobno preferira raditi s radiofrekventnom iglom. Ginekologinja Pentz kaže da nikada ne preporučuje labioplastiku, ali ju podržava ako postoji ozbiljan organski ili funkcionalni problem.

Figure reza

- Hipertrofija, odnosno prekomjerno povećanje obujma malih labija, podrazumijeva udaljenost od središnje linije do bočnog slobodnog ruba jedne labije veću od 5 cm kada su labije bočno rastegnute. No, prema novijim definicijama hipertrofijom se također smatra ako je udaljenost središnje linije do bočnog ruba od 3 do 4 cm. Unatoč ovim preporukama, nema konsenzusa oko postavljanja ove dijagnoze – rekla je Pentz.

Zahvat treba znati stručno izvesti kako se ne bi uništile osjetilne stanice u području malih labija koje također pridonose seksualnom užitku. Stoga klasična operacija skalpelom ima rizik od jačeg krvarenja, što produžuje oporavak.

- Prilikom klasične labioplastike reduciraju se male labije uz posebnu pažnju da ne dođe do oštećenja klitorisa što bi ženama predstavljalo veliku traumu, no prilikom laserske labioplastike manja je trauma tkiva – objasnio je dr. Marin Labar, iz zadarske poliklinike Labar, koji kaže da kroz kliniku godišnje prođe tridesetak žena s navedenim problemima.

U krivu ste, ovo nije pomlađivanje vagine

Iako ih mnogi miješaju zahvat labioplastike i pomlađivanje vulvovaginalnog područja nisu isto. Za razliku od labioplastike, odnosno smanjenja labija, pomlađivanje i manje preoblikovanje vanjskog spolovila radi se posebnim laserima koji su specijalizirani za upotrebu u ginekologiji. Žene se na zahvat pomlađivanja odlučuju zbog suhoće vagine i okolnog područja, zbog bolnih spolnih odnosa, zbog gubitka elasticiteta vagine ili pak zbog problema s inkontinencijom.

- Vulvovaginalno područje osjetljivo je na promjene razine estrogena koje se događaju u menopauzi, ali i kod mlađih žena, naročito nakon poroda ili nakon dugotrajnog uzimanja hormonske kontracepcije – objašnjava dr. sc. Ivana Pentz.

Vanjsko spolovilo žene koja je rodila vaginalno i koja nije rodila se razlikuje izgledom. Žene koje to smeta odlučuju se uljepšati vanjski izgled, naročito ako postoje i ožiljci od reza kod poroda.

Specijalistica ginekologije i porodništva, dr. Pentz kaže da se s vremenom koža na vanjskom spolovilu žene ovjesi i izgubi elastičnost, baš kao i koža lica. A tretmanom pomlađivanja potiče se proizvodnja novog kolagena koji koži vraća elastičnost i zateže ju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:30