DOPRINOS ČISTOĆI JE VRLO MALEN

ISTRAŽIVANJE Čišćenje zuba koncem je veliki gubitak vremena!

 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Ako ste revno svaki dan odvajali pet minuta kako biste zube dodatno očistili zubnim koncem, možda ste gubili vrijeme, prenosi Independent.

Naime, novo je istraživanje utvrdilo da postoji vrlo malo pouzdanih dokaza da čišćenje zubnim koncem zbilja funkcionira, a preporuke da se zube čisti koncem uklonjene su iz službenih zdravstvenih smjernica u SAD-u.

Associated Press pobliže je proučio istraživanja o upotrebi zubnog konca provedena u posljednjih deset godina te se pokazalo da su studije koje govore o benefitima konca dosta slabe.

'Većina je tih istraživanja ili koristila zastarjele metode ili su testirali malo ljudi. Neka istraživanja trajala su svega dva tjedna, što je prekratki period vremena da bi se razvio karijes ili bolest zuba. Jedno je istraživanje testiralo 25 ljudi samo nakon jedne upotrebe zubnog konca', rekao je Jeff Dunn, istraživački novinar.

Profesor Damien Walmsley, znanstveni savjetnik Britanskog udruženja zubara potvrdio je da korištenje zubnog konca ima vrlo malu vrijednost. 'Male interdentalne četkice za zube bolje su za čišćenje prostora između zubiju, naravno samo tamo gdje postoji prostora za njihovu upotreb', rekao je Walmsley. 'Konac malo vrijedi, osim ako je prostor između vaših zubiju premalen za interdentalne četkice.'

Associated Press je detaljno proučio 25 studija koje su uspoređivale čišćenje zubiju samo s četkicom i s četkicom i koncem. Dokazi u korist korištenja zubnog konca koji su pronađeni bili su 'slabi i nepouzdani'.

'Najbolji način za smanjenje rizika od bolesti zubiju i desnih je pranje zubiju dva puta na dan sa zubnom pastom s fluoridom, redovit odlazak zubaru, smanjeni unos šećera te konzumacija slatkiša samo u vrijeme obroka', objasnio je Walmsley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:10