MUDROST S DALEKOG ISTOKA

JAPANCI TVRDE DA JE DOVOLJNA SAMO JEDNA MINUTA DA POBIJEDITE LIJENOST Ključ je da ta 'revolucionarna' minuta bude svakoga dana u isto vrijeme

 Getty Images

U ljudskoj je prirodi da si postavljamo ciljeve. Manje, veće, jednostavnije ili kompliciranije, ponekad i nedostižne. No, volimo se nadati, volimo vjerovati da možemo usvojiti nove navike, postići određeni napredak i učiniti svoj život onakvim kakvim smo ga u idealnom scenariju zamislili.

I kad se konačno pokrenemo i uložimo napor, na vidjelo obično izlazi ona druga strana koju svatko od nas ima. Nastupaju lijenost, odustajanje, strah od promjene i osjećaj tereta odgovornosti koju smo si sami natovarili na leđa. Tad nam se sve to učini previše i smatramo da je najbolje ili pak najjednostavnije - odustati.

No, u Japanu se ne predaju tako lako pred samima sobom. I zato, u njihovoj je kulturi prepoznata tehnika nazvana 'Kaizen'. Zasnovana na 'principu jedne minute', suština ove metode leži u ideji da je svakodnevno dovoljna samo jedna minuta u danu da promijenimo svoje navike i oplemenimo život. Ključ je da ta 'revolucionarna' minuta bude svakoga dana u isto vrijeme.

Jedna minuta za postizanje promjene? Zvuči nemoguće, no dovoljno je vremenski beznačajna da nitko od nas nema opravdanje ne pokušati primijeniti ovu metodu. Dakle, nebitno je hoćete li svakoga dana u, primjerice u 7 ujutro, jednu minutu raditi čučnjeve, pročitati stranicu knjige na stranom jeziku ili samo duboko i mirno disati - 'Kaizen' metoda, uvjereni su Japanci, pretvorit će vašu novu malu rutinu u aktivnost koja će vam pričinjavati sreću i zadovoljstvo. Sitnim koracima napredovat ćete ka samousavršavanju i ostvariti odlične rezultate.

No, imajte na umu da, kad želite postići određeni cilj, važno je prevladati osjećaj nepovjerenja prema samome sebi i svojim sposobnostima. Ono što je najbitnije kako biste osvijestili da ste se pomaknuli s mrtve točke je činjenica da ste započeli. Potaknuti tom spoznajom, s vremenom ćete početi produljivati vašu 'minutu promjene' i ona će postajati sve smislenijom.

Ovu tehniku, koja se sastoji od dvije riječi 'kai' (promjena) i 'zen' (mudrost) osmislio je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment, čovjek koji vjeruje kako je ova filozofija podjednako uspješna i primjenjiva i u poslovnom i privatnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:59