ZNANSTVENICI U SVAĐI

'KLONITE SE OVOG NAPITKA, NISU U PRAVU ONI KOJI KAŽU DA NE ŠTETI' Može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena

AUTOR:
    • Gordana Jankoska Vranić

  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2017. u 14:55

  • iStock

     

    LONDON - Čak i malena čaša vina na dan može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te istraživanja, piše britanski Guardian.

     

    U članku što ga je prošli tjedan objavio Drug and Alcohol Review autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami financiraju nastoje poručiti da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.

     

    Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugerira da bi preporučen broj od 14 jedinica pića na tjedan mogao biti previsok.

     

    Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači malena čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka u žena, ocjenjuje odbor britanske vlade.

     

    Dobro su poznati učinci uživanja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali su manje proučeni učinci na rak dojke i debelog crijeva.

     

    Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.  Znanstvenici s Harvarda nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utječe na razvoj raka u muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke u žena.

     

    Edward L. Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izvješća, ocjenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna.

     

    Poznati su i neki pozitivni učinci povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa u žena, kaže Giovannucci. "Prema tome bi ukupan učinak po zdravlje žena mogao biti pozitivan", ocjenjuje on. "Kad je riječ o raku debelog crijeva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan", dodaje.

     

    Znanstvenici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka.

     

    Etanol u alkoholnim pićima razlaže se u acetaldehid, koji je otrovan za stanice i oštećuje DNA i proteine. Neki ljudi imaju genske varijacije koje se manje uspješno rješavaju acetladehida i zato bi u njih rizik od raka jednjaka mogao biti veći.

     

    Giovannucci zaključuje da on ne bi preporučio pijenje alkohola za poboljšanje zdravlja. "Ali ako pijete čašu ili dvije na dan u sklopu vaše zdrave prehrane, a usto ne pušite, vjerujem da je opasnost od raka malena", "Osobama koje su u obitelji imale slučajeve raka dojke i debelog crijeva, preporučio bih da ne piju uopće ili da ne piju više od jedne čaše na dan".

     

    Izdvajamo