VJEČNA DILEMA

KONTRACEPCIJSKE PILULE UTJEČU NA DOBROBIT ŽENA Rezultat je to najnovijeg istraživanja švedskih znanstvenika, a otkrili su i koje se nuspojave javljaju

 Profimedia, BSIP

Kontracepcijske pilule mogu umanjiti opću dobrobit zdrave žene. Zaključak je to istraživanja provedenog na Švedskom kraljevskom institutu za medicinu i Stockholmskoj školi ekonomije koje je obuhvatilo 340 zdravih žena u dobi od 18 do 35 godina.

Jednoj skupini žena prepisan je vrlo raširen i u svijetu često korišten kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži hormone etinil-estradiol i levonorgestrel, dok su drugoj skupini žena prepisane pilule s placebo efektom.

Nijedna skupina nije znala koje pilule piju, no studija je pokazala kako su žene koje su koristile oralni kontraceptiv zaključile kako se osjećaju lošije od žena koje su uzimale placebo pilule.

Žene iz prve skupine kvalitetu svog života ocijenile su značajno nižom ocjenom od pripadnica druge skupine. U obzir se uzimalo opće stanje, razna raspoloženja, samokontrola, vitalnost i energija, a na sve te parametre kontracepcijske pilule utjecale su negativno – rezultat je to švedskog istraživanja o kojem piše Independent.

Međutim, usprkos navedenim nuspojavama, autori studije naglašavaju kako nije dolazilo do značajnog povećanja depresivnih simptoma, a kod konkretnih pitanja vezanih uz ozbiljnu depresiju i depresivna raspoloženja, reakcije i odgovori dvaju skupina nisu se značajno razlikovali.

Istraživači su naglasili kako, iako su promjene koje su nastale bile relativno male i bezopasne, one nisu zanemarive.

- Sav negativan utjecaj koji se odražava na kvalitetu života može i trebao bi imati svoj klinički značaj - smatraju autori studije.

- Naš cilj nije da žene zbog rezultata našeg istraživanja prestanu koristiti oralnu kontracepciju. Ali, ako je žena zabrinuta zbog sumnje u negativan utjecaj kontracepcijskih pilula na njezino raspoloženje i kvalitetu života, svakako bi o tome trebala porazgovarati sa svojim liječnikom – pojasnila je za Independent Angelica Hirschberg, glavna autorica studije, dodajući kako sve vrste hormonske kontracepcije imaju svoje prednosti i mane te da se rezultati njihovog istraživanja ne smiju generalizirati na sve oralne kontraceptive s obzirom na mogući drugačiji sastav i omjere hormona, a samim time i nuspojave koje potencijalno mogu izazvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54