SAVRŠENA PUT

Koža bez greške! ... zbogom aknama i mrljama

Ako se želite jednom zauvijek riješiti crvenila, mrlja, perutanja te isušene i grube kože, ne slušajte susjede i prijateljice, već stručnjake. Evo što oni kažu

Pozvani ste da budete kuma na prijateljičinu vjenčanju i, koliko se god tome veselili, najradije biste odbili poziv jer se ježite pri pomisli na to da će crvene mrlje i bubuljice kojima vam je prekriveno lice biti ovjekovječene za sva vremena u vjenčanom albumu. Naravno da se osjećate ružno i frustrirano i da takvi problemi s kožom na licu utječu na vaše samopouzdanje. No tome možete stati na kraj: pročitajte savjete stručnjaka uz pomoć kojih ćete zablistati izvana i iznutra.

1. Rozaceja

Crvene mrlje na obrazima nisu uvijek poželjne. Rozaceja, koja je inače puno izraženija kod svjetloputih žena, nastaje kad su krvne žile lica sklone širenju. To može biti uzrokom crvenila, upale kože i pojave gnojnih prištića po obrazima i nosu. Genetski faktor u određenoj mjeri povećava rizik od pojave rozaceje, no postoji i niz drugih faktora, poput ekstremnih temperatura, začinjene hrane, kofeina, alkohola i uljnih kozmetičkih proizvoda, koji mogu pogoršati stanje i intenzivirati simptome.

• Što možete sami

Kao prvo, počnite voditi dnevnik o tome što konzumirate i koje proizvode koristite jer će vam to pomoći da otkrijete što je potaknulo novu epizodu crvenila, a kad otkrijete što je kod vas okidač, ubuduće ga izbjegavajte. Osim toga, s obzirom na to da osobe koje pate od rozaceje imaju vrlo osjetljivu i iritabilnu kožu, trebali biste "obično" mlijeko za čišćenje zamijeniti hipoalergenim te početi koristiti hidratantnu kremu s umirujućim sastojcima, poput aloe, kamilice ili zelenog čaja. Za uklanjanje bubuljica, jednom tjednom očistite lice pilingom na bazi glikolne kiseline.

• Kako vam može pomoći liječnik

Liječnik vam može prepisati topički antimikotik: takva krema uništit će organizme koji su prouzročili upalu i crvenilo. Također, pitajte svog liječnika za mogućnost laserskog liječenja: u tom slučaju laserom se smanjuju proširenja krvnih žila i ublažava se intenzitet i rasprostranjenost crvenila. Cijena takve terapije je od 500 do 3500 kn po tretmanu, ovisno o zahvaćenoj površini, a za vidljive rezultate potrebna su dva do tri tretmana.

2. Akne

Hormonske promjene koje mogu biti prouzročene stresom ili menstruacijskim ciklusom često su krivac za pojavu mrskih akni. Takve promjene hormonskog statusa izazivaju prekomjernu proizvodnju loja i stanica kože unutar pora. Na taj način stvara se čep, što dovodi do nakupljanja bakterija i bubrenja u folikuli ispod njega. Osim toga, i kozmetički proizvodi koji sadrže ulje također mogu začepiti pore i prouzročiti stvaranje akni.

• Što možete sami

Izvadite tenisice iz ormara! Stručnjaci tvrde da trideset minuta tjelovježbe dnevno regulira razinu hormona u organizmu, a to će smanjiti i učestalost pojave akni. Sljedeći je korak da svoj neseser napunite odgovarajućim kozmetičkim proizvodima: ujutro i navečer umivajte lice vodicom za čišćenje na bazi sastojaka umirujućeg djelovanja, poput kamilice, koji će spriječiti nadraženost i isušenost kože koje nerijetko prate akne. Nakon toga nanesite hidratantnu kremu koja sadrži salicilnu kiselinu. A za slučaj kad se bubuljica ipak pojavi, uvijek imajte pri ruci proizvod namijenjen posebno za tretiranje prištića. I još jedan savjet: izbjegavajte istiskivanje prištića jer nakon toga ostaju ožiljci kojih ćete se teško riješiti.

• Kako vam može pomoći liječnik

Ako ne dođe do nikakvog poboljšanja nakon primjene ovih savjeta, potražite pomoć dermatologa. Topički tretmani uključuju primjenu krema na bazi retonoida – derivata vitamina A koji održavaju pore čistim i prohodnim te antibiotskih gelova koji drže pod kontrolom bakterije na površini kože. Dermatolog vam može preporučiti i terapiju tabletama (oralnim kontraceptivima koji pomažu u reguliranju razine hormona) ili Izotretinoinom – lijekom koji se koristi za liječenje teških oblika akni, a koji blokira proizvodnju loja. Također, raspitajte se i o laserskim tretmanima koji su usmjereni ili na zagrijavanje lojnih žlijezda kako bi se eliminirala prekomjerna količina loja ili na uništvanje bakterija u porama (cijena je oko 500 kuna po tretmanu, a ovisno o težini problema, može biti potrebno i dva do tri tretmana). Rješenje s trenutačnim učinkom za uklanjanje prištića su kortizonske injekcije.





3. Tamne mrlje

Hiperpigmentacija može se pojaviti kao posljedica prekomjernoga višegodišnjeg izlaganja suncu ili pak zbog oštećenja kože, primjerice nakon istiskivanja prištića. Naime, kako koža zacjeljuje, stanice u tom području luče više melanina te dolazi do stvaranja tamne mrlje. Ako pak na obrazima ili čelu imate veće pigmentirane površine, moguće je da je riječ o melazmi – vrsti hiperpigmentacije prouzročene prekomjernom količinom estrogena u organizmu do koje može doći tijekom trudnoće, uzimanja kontracepcijskih pilula ili zbog terapija za liječenje neplodnosti.

• Što možete sami

Srećom, postoji cijeli niz novih proizvoda kreiranih upravo za ujednačavanje i posvjetljavanje boje kože. Potražite one koji sadrže azelaičnu ili količinu kiselinu, zeleni čaj ili vitamin C. Uz primjenu tih proizvoda rezultati bi trebali biti vidljivi već nakon 12 tjedana. Važno je i da za ljetnih mjeseci redovito, a ne samo na plaži, počnete upotrebljavati proizvod za zaštitu od sunca širokog spektra, i to najmanje sa zaštitnim faktorom 30 jer će tamne mrlje pod djelovanjem UV zraka dodatno potamnjeti i poništiti poboljšanja koja ste u međuvremenu postigli kremama za posvjetljivanje.

• Kako vam može pomoći liječnik

Hiperpigmentacijske mrlje, a posebno melazma, mogu se liječiti takozvanim OTC lijekovima (over-the-counter ili lijekovi za samoliječenje), pa zamolite svog dermatologa da vam preporuči kremu za izbjeljivanje. Takve kreme, čiji je sastav na bazi hidrokinona, smanjuju količinu pigmenta koji proizvode vaše stanice, a postojeće mrlje posvjetljuju u četiri do osam tjedana primjene. Bilo bi dobro i da jednom mjesečno odete kod dermatologa na piling glikolnom kiselinom koji će ujednačiti boju tena. Osim toga, liječnik vam može preporučiti i ciklus tretmana IPL uređajem koji toplinom uništava pigmentirane stanice (cijena jednog tretmana je 1500 kuna).

4. Ekcem

Svrbež i perutanje kože ponekad može biti znak nečeg ozbiljnijeg od suhe kože. Ako se mrlje koje svrbe i perutaju javljaju uvijek na istim mjestima, moguće je da patite od ekcema – upale koja je česta u osoba sklonih alergijama. Ekcem se javlja kad agresivan sapun, prezagrijan zrak u unutrašnjim prostorima te suho i hladno vrijeme oslabe zaštitnu barijeru kože uzrokujući nastanak „pukotina“ kroz koje u kožu prodiru alergeni poput prašine, životinjske dlake i slično.

• Što možete sami

Prvi je korak naučiti prepoznati znakove koji najavljuju razbuktavanje ekcema. Koža obično na tome mjestu počne svrbjeti dan-dva prije nego što ekcem postane vidljiv pa biste, čim to primijetite, trebali promijeniti svoj uobičajeni način njege kože. Za početak, odmah prijeđite na pranje hipoalergenim sapunom, a nakon toga na kožu nanesite hidratantni losion bez mirisa te po mogućnosti na bazi ekstrakta zobi koja ublažava svrbež i sprečava perutanje.

• Kako vam može pomoći liječnik

Ako odgovarajuća njega kože ne pomogne, liječnik vam može prepisati steroidnu mast koja će držati pod kontrolom upalu i omekšati ogrubjelu i nadraženu kožu na područjima zahvaćenim ekcemom.

5. Psorijaza

Simptomi ove kronične bolesti – crvenilo s bijelim ili srebrnim ljuskicama najčešće na vlasištu, laktovima, koljenima ili stražnjici – s vremenom mogu prouzročiti ružna oštećenja kože. Psorijaza se javlja kad obrambeni mehanizam počne slati „lažne“ signale koji potiču ubrzanje ciklusa rasta stanica kože. Normalno, stanica dozrijeva i odumire svakih 28 dana, no kod osoba oboljelih od ove bolesti stanice dozrijevaju u roku od tri do četiri dana i zatim izbijaju na površinu kože.

• Što možete sami

Izbjegavanje najčešćih trigera za simptome psorijaze (među kojima su stres, određeni lijekovi te sve tvari na koje je osoba alergična) može biti od velike pomoći. Kako biste nježno uklonili ljuskice sa zahvaćenih područja kože, u vodu za kupanje stavite malo mlijeka u prahu. Laktička kiselina omekšat će ljuskice te će se one lakše odvojiti od kože i opasti. Nakon kupke zahvaćena područja kože namažite tankim slojem hipoalergenog losiona za tijelo ili, a ako je psorijazom zahvaćeno vlasište, kosu perite hipoalergenim dermokozmetičkim šamponom.

• Kako vam može pomoći liječnik

Za smirivanje upale na tijelu mogu se primijeniti topičke steroidne masti, dok vam za perutanje kože na vlasištu liječnik može prepisati šampon na bazi salicilne kiseline. Osim toga, liječnik vam može predložiti i fototerapiju jer izlaganje UVB zrakama usporava proces obnove i rasta stanica. Kakvi su rezultati takve terapije? Meka, nježna i glatka koža koju ćete s ponosom izložiti pogledima.

Laser rješava mnoge kožne probleme – npr. akne i rozaceju jer smanjuje proširenje krvnih žila

Cijene tretmana:

Lasersko liječenje – za crvene mrlje (rozaceju): od 500 do 3500 kn po tretmanu

Laserski tretmani - za liječenje akni: 500 kn po tretmanu

Tretman IPL uređajem - za liječenje tamnih mrlja: 1500 kn po tretmanu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:32