KARDIOLOGIJA

Lijek protiv upale značajno smanjuje rizik za srčani udar

 iStock

Novi lijek, za koji stručnjaci širom svijeta tvrde da je najbolji lijek za srce još od otkrića statina, mogao bi biti spasonosan za tisuće ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard su nakon četverogodišnjeg istraživanja otkrili da novi lijek, koji se daje injekcijom svaka tri mjeseca, za četvrtinu smanjuje rizik za srčani udar. Studija, u koju je bilo uključeno 10.000 pacijenata te 1000 liječnika iz 39 zemalja, pokazala je i da novi lijek može upola smanjiti rizik za razvoj raka pluća te spriječiti razvoj artritisa i gihta. Lijek djeluje tako da smanjuje upalu što predstavlja potpuno novi pristup u liječenju bolesti srca.

Statini i kolesterol

Naime, proteklih 30 godina pacijentima za koje se smatralo da imaju povišen rizik za srčane bolesti propisivani su lijekovi za sniženje kolesterola - statini, s ciljem prevencije srčanih i moždanih udara. No, problem je u tome što nemaju svi koji dožive srčani udar povišen kolesterol, što je bio jasan pokazatelj da je potreban drugačiji pristup prevenciji srčanog udara.

Stručnjaci već dugo smatraju da bi upala - koja predstavlja prirodan odgovor tijela na infekciju ili ozljedu - mogla imati značajnu ulogu u nastanku srčanog i moždanog udara, vjerojatno zbog toga upala u krvnim žilama povećava rizik za njihovo začepljenje. No, ovo istraživanje je prvo koje je donijelo nepobitne dokaze da smanjenje upale snižava i rizik za razvoj srčanih bolesti.

- Ovo otkriće predstavlja kraj više od dvadeset godina istraživanja koje se temeljilo na činjenici da se više od polovice srčanih udara događa ljudima koji nemaju visok kolesterol. Prvi put smo uspjeli dokazati da smanjenje upale, neovisno o razini kolesterola, smanjuje i rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti - rekao je voditelj studije prof. Paul Ridker na predstavljanju rezultata svog istraživanja na prošlotjednom kongresu Europskog kardiološkog društva u Barceloni.

Dodao je i da rezultati, koji su objavljeni u stručnom časopisu New England Journal of Medicine, imaju dalekosežne implikacije te da se uvođenjem posve novog načina liječenja oboljelih, koje za cilj ima smanjenje upale, može značajno poboljšati ishod liječenja za skupinu visoko rizičnih pacijenata.

Lijek kanakinumab je antitijelo koje napada protein obrambenog sustava interleukin-1, koji izaziva upalu ako ga ima previše u organizmu. U istraživanju su sudjelovali visoko rizični pacijenti koji su već preživjeli srčani udar, a to je skupina oboljelih kojoj je osobito potrebna pomoć s obzirom na to da ih četvrtina doživi i drugi srčani udar u idućih pet godina, unatoč uzimanju statina. Svi pacijenti uključeni u studiju uzimali su i statine, no znanstvenici su otkrili da dodavanje kanakinumaba terapiji smanjuje rizik za ponavljanje srčanog udara za čak 24 posto. U skupini pacijenata koji su dobili novi lijek bilo je 36 posto manje hospitalizacija zbog nestabilne angine pektoris te 32 posto manje skupih kirurških zahvata, poput ugradnje premosnica.

Smanjenje smrtnosti

Lijek još nije odobren za primjenu kod srčanih bolesti, ali se koristi u liječenju upalnih bolesti, primjerice za neke rijetke oblike artritisa. Prof.dr.sc.Hrvoje Pintarić,kardiolog iz KBC Sestara milordnica kaže kako je veza kronične upale i ateroskleroze odavno dokazana, ali do sada nitko nije našao rješenje. Ovo bi sada, naglašava, moglo biti rješenje.

- U Hrvatskoj na smrti od kardiovaskularnih bolesti na godišnjoj razini otpada 47 posto, u Europi oko 40 posto. A djelovanje na smanjenje upale je novi način liječenja i prevencije, koji uz postojeće za koje znamo, poput, primjerice, kontrole kolesterola u krvi, ili kontrole visokog krvnog tlaka, može svakako doprinijeti smanjenju smrtnosti - ističe prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:09