IZGLED

Lijepi i na vrućinama

Ljeti treba potpuno promijeniti način njege lica i tijela, počevši od hidratacije

Živa se popela iznad trideset stupnjeva, asfalt je usijan i cijeli grad usporen. A vi se želite osjećati svježe i poletno, izgledati blistavo i ukloniti s lica otečenost i umor. Naučite što i kako koristiti želite li i na visokim temperaturama izgledati odlično, a posebno ako ne želite da vam koža i kosa tijekom ljeta naglo ostare.

Gel za piling

Gelovi za kućni piling blaži su od pravog pilinga u kozmetičkom salonu i ne izbjeljuju preplanuli ten. Naprotiv, čine ga sjajnijim jer odstranjuju suhi, bjelkasti sloj s površine kože.

Ako kožu prije izlaganja suncu (ali ne neposedno!) pripremite pilingom, ravnomjernije ćete pocrnjeti, a boja će biti vrlo sjajna.

Piling radite svakih 4-5 dana prije tuširanja. Utrljajte proizvod kružnim pokretima jagodica prstiju, ali lagano kako se ne bi javilo crvenilo. Potom mlazom tople vode isperite gel i nastavite s tuširanjem.

Krema za područje oko očiju

Izrazito tanka i osjetljiva koža oko očiju lako gubi vlagu i oštećuje se, stoga je treba pažljivo njegovati i štititi, posebno ljeti na jakom suncu koje je nemilice isušuje i tjera nas da češće trepćemo pa bore postaju izraženije i uočljivije.

Sloj kreme za područje oko očiju vlaži i učvršćuje kožu te ublažuje isušenost izazvanu pijeskom, vjetrom i solju. Uz to, ublažava otečenost te podočnjake i vrećice ispod očiju koji nakon dugotrajnog izlaganja suncu postaju vidljiviji.

Koža oko očiju je vrlo tanka te je za njegu i hranjenje dovoljna sasvim mala količina kreme. Nanosite je navečer (a ako ste prešli 40., možete i ujutro i navečer), lagano je utapkavajući jagodicom prstenjaka. Za boravka na plaži zaštitite kapke tankim slojem sjenila za oči jer ono ne propušta sunčeve zrake te djeluje poput kreme za sunčanje i bolje je rješenje od krema ili ulja za sunčanje koji nadražuju sluznicu oka.

Maramice za skidanje šminke

Maramice natopljene mlijekom za uklanjanje šminke i tonikom puno su praktičnije od preparata u bočicama i tubicama, pogotovo za putovanja i cjelodnevne boravke na plaži i u prirodi.

Na moru se znoj, pijesak i preparati za sunčanje lijepe za kožu i zatvaraju pore pa je poželjno više puta tijekom dana očistiti kožu lica. Osim toga, ako vam se maskara ili tuš za oči slučajno razmažu, s ovim maramicama možete odmah i bilo gdje popraviti stvar.

Upotrijebite ih kad god zaželite očistiti lice, ukloniti šminku ili se samo osvježiti. Za skidanje šminke, lagano izmasirajte lice maramicom, a ako se želite osvježiti, samo je prislonite uz lice. Zatim nanesite na lice kremu za sunčanje ili hidratantnu kremu. Savjet: ako ih želite koristiti na plaži, odaberite maramice koje ne sadrže alkohol.

Noćna krema

Noću se sposobnost kože za apsorpciju aktivnih sastojaka iz krema pojačava pa su hranjive, obnavljajuće i hidratantne noćne kreme idealan način za ublažavanje bora i oštećenja nastalih tijekom dana. Nakon 30. godine noćna krema trebala bi biti obavezan dio njege.

Velike vrućine, sunce, kao i vjetar i sol ako ste na moru, pojačano isušuju kožu te joj navečer treba nadoknaditi izgubljenu vlagu i nahraniti je kako bi bila spremna za novi vrući ljetni dan.

Za ljeto odaberite laganu noćnu kremu koja čini kožu mekom i glatkom, posebno ako imate jako suhu kožu. Nanesite je na blago navlaženu kožu (bolje će se upiti i učinak će biti bolji) te je jagodicama prstiju nježno utrljajte u kožu. Otprilike čajna žličica kreme je prava mjera: preveliku količinu koža neće moći upiti pa će ostati na površini i zagušivati je, a uz to ćete ujutro izgledati kao namašteni.

Lifting krema

Ovakve kreme učvršćuju kožu na mjestima gdje se pojavljuju prvi znakovi opuštanja tkiva (primjerice, ispod očiju i blizu čeljusti), uklanjaju sitne bore lica i dekoltea, ujednačavaju ten te čine kožu napetom i glatkom.

Zato što se proces starenja i opuštanje kože ne zaustavljaju ni u ljetnim mjesecima. Osim toga, ljeti obično gubimo na težini, a to se najprije odražava na licu, koje se opušta i gubi čvrstoću.

Lifting kremu koristite samo ako ne koristite kremu protiv starenja kože. Za postizanje optimalnog učinka možete naizmjence upotrebljavati ta dva proizvoda: jedan mjesec kremu protiv starenja kože, a drugi lifting kremu. Malu količinu kreme stavite na dlan, protrljajte dlanove da je zagrijete i zatim je lagano umasirajte u kožu lica dok se potpuno ne upije.

Krema protiv starenja (anti-age)

Namijenjene su koži koja je već izgubila kompaktnost te kao prevencija za odgađanje i usporavanje procesa starenja.

S godinama atmosferski utjecaji i zagađenost zraka ostavljaju tragove na koži, no ljeti je koža još ugroženija zbog dodatnih faktora, poput soli, vjetra i jakog sunca, koji pospješuju proces starenja. Stoga je ljeti posebno važno koristiti specifične kreme namijenjene za borbu protiv bora i drugih znakova starenja.

Koristite je povremeno umjesto kreme nespecifičnog djelovanja koju inače redovno koristite, a u periodima jakog stresa za kožu (a ljeto je stresno za kožu) svakodnevno: uobičajenu hranjivu ili hidratantnu kremu nanosite ujutro, a anti-age kremu navečer.

Maska za kosu

Zahvaljujući hranjivim tvarima vraćaju vitalnost, mekoću i sjaj suhoj, oštećenoj i zamršenoj kosi. Ovisno o potrebama kose, mogu biti raznih namjena: hidratantne, za omekšavanje ili jačanje kose.

Sunce, vjetar, a posebno sol ako ste na moru, jako iscrpljuju, oštećuju i isušuju kosu te ona brzo postaje beživotna, neukrotiva i gubi sjaj. Stoga bi maska ljeti morala biti obavezan dio njege kose.

Nanosite je jednom tjedno, nakon pranja šamponom, na još vlažnu kosu. Masku rasporedite ravnomjerno po cijeloj dužini kose i ostavite da stoji nekoliko minuta. Prije ispiranja lagano protrljajte kosu.

Anticelulitne kreme

Smanjuju celulitne naslage i izglađuju kožu na kritičnim mjestima, kao što su bedra, stražnjica i trbuh.

Ljeti se više krećemo i jedemo manje kaloričnu hranu, a mišići, potaknuti kretanjem, bolje apsorbiraju korisne tvari iz krema. Stoga takvi proizvodi ljeti imaju puno brže i intenzivnije djelovanje nego zimi.

Jedno pakiranje obično traje tri ili četiri tjedna, nakon toga pričekajte dvadesetak dana i tek tada počnite s novim ciklusom nanošenja.

Trikovi protiv vrućine

Tuširanje

Čim se probudite, odite ravno pod tuš: podesite temperaturu vode da bude mlaka i ostanite pod tušem pet minuta. Zatim slavinu s hladnom vodom odvrnite do kraja i mlaz usmjerite prema licu. Ostanite tako dvije minute. Kapljice koje lagano lupkaju o površinu kože djeluju poput lagane masaže, učvršćuju konture lica i uklanjaju otečenost. Obrišite se nježno pamučnim ručnikom.

Hidratacija

Ljeti treba potpuno promijeniti način njege lica i tijela, počevši od hidratacije. Odaberite serum ili proizvod u obliku gela i nježno ga utapkajte na područje obraza, vrata, brade i čela. Odmah potom otvorite zamrzivač i gurnite ruke unutra, pazeći da ništa ne dotaknete dlanovima. Čim osjetite da su se dlanovi ohladili, lagano njima lupkajte po licu i vratu tridesetak sekundi: to je vrlo jednostavan, ali izuzetno ugodan i učinkovit način za osvježenje.

Termalna voda

Kod kuće, na poslu ili u autu... umirete od vrućine. Otvorite prozore i poprskajte po licu, iza ušiju i po vratu malo termalne vode u koju ste kapnuli tri kapi esencijalnog ulja ružmarina. Ostavite da se koža osuši na zraku, a sjaj uklonite tankim slojem terre ili transparentnog pudera u prahu.

Dezodorans

Kad je u pitanju dezodorans, ljeti biste trebali izbjegavati proizvode intenzivnog mirisa. Dajte prednost mlijeku ili kremi koji reguliraju znojenje, s dugotrajnim djelovanjem. Ako tijekom dana osjetite da se jako znojite, a niste u prilici da se operete ili presvučete, osvježite se osvježavajućim vlažnim maramicama bez mirisa. Nakon toga poprskajte se ispod pazuha dezodoransom s blagim mirisom.

Tonik

Lice vam je vruće i sjaji se? Uzmite bočicu s tonikom, navlažite jednu blazinicu i nježno tapkajte po cijelom licu. Tonik ima adstringentno djelovanje na pore raširene zbog topline. Još jedna ideja? U zamrzivač stavite nekoliko papirnatih maramica natopljenih tonikom ili vodom koju ste aromatizirali eteričnim uljem lavande (5 kapi na jednu šalicu vode). Ostavite ih u zamrzivaču deset minuta, zatim ih izvadite i prislonite uz lice: istog trenutka osjetit ćete olakšanje i osvježenje.

Krema

Ako vas muče umorne i otečene noge, pokušajte kožu osvježiti maramicom natopljenom hladnom vodom. Najduže se zadržite na gležnjevima i sa stražnje strane koljena. Ostavite da se koža osuši na zraku. Kremom na bazi mentola zatim izmasirajte cijele noge: olakšanje je zajamčeno.

Želite obući omiljene sandale, ali stopala su vam otečena? Istrljajte ih komadićima leda s pet kapi esencijalnog ulja bora. Pričekajte da se osuše, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

Gel

Prije odlaska na počinak cijelo tijelo namažite gelom na bazi aloe: pružit će vam osjećaj svježine koji će se zadržati na koži cijele noći. Zatim po jastučnici poprskajte malo aromatične vode s mirisom lavande (u raspršivač stavite litru vode i dodajte deset kapi esencijalnog ulja lavande). Bočicu s raspršivačem držite kraj kreveta i upotrijebite kad vas pritisne najveća vrućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01