PRIRODNA KOZMETIKA

Malo za kožu, malo za nepce

 Thinkstock
Donosimo vam recepte za pripremu maski, pilinga i losiona od voća i povrća

Jedan od brojnih užitaka karakterističnih za ljetne mjesece je i odlazak na tržnicu i šetnja između štandova pretrpanih voćem i povrćem koje svojim raskošnim šarenilom budi dobro raspoloženje i apetit. Dok tako šetate i birate sastojke za salatu, zašto ne biste izabrali i voće i povrće od kojeg ćete u vlastitoj kuhinji pripraviti kozmetičke preparate? Kreme, maske, pilinzi i osvježavajuće vodice za lice, tijelo ili kosu pripremljeni od svježeg voća i povrća vlaže i hrane kožu, usporavaju proces starenja te kosi vraćaju sjaj i vitalnost. Povrće i voće obiluju vitaminima i aktivnim principima i jednako su učinkoviti kad ih nanesete na kožu kao i kad ih jedete.

Marelica

Šampon za sjaj

• Recept: U zdjelicu uspite dva čepa šampona koji inače koristite te dodajte pet oguljenih i propasiranih marelica i dvije čajne žlice prirodne kane. Promiješajte sastojke i pripremljenom smjesom operite kosu. Pričekajte 5 do 10 minuta, zatim isperite vodom u koju ste dodali tri jušne žlice jabučnog octa.

• Djelovanje: Marelice sadrže vitamine C (daje energiju) i E (antioksidalno djelovanje) te vitamine B skupine (hrane kosu). To je idealno voće za vraćanje sjaja i živosti slaboj i oštećenoj kosi.

• Savjet: Tijekom ljetovanja ovim šamponom perite kosu svaku večer nakon dana provedenog na plaži. Uklonit će sol iz kose i ublažiti štetno djelovanje sunca.

Naranča

Energetska maska

• Recept: Iscijedite sok jedne naranče i pomiješajte ga s pola zgnječene zrele papaje. Dodajte čašicu jogurta i promiješajte sastojke pa smjesu nanesite na lice, izbjegavajući područje oko očiju. Ostavite 20 minuta, zatim isperite mlakom vodom.

• Djelovanje: Zahvaljujući viskom postotku vitamina C, naranče pomažu koži u obnavljanju zaliha energije, vraćaju joj čvrstoću i osvježavaju je. Papaja ima hidratantno djelovanje, a jogurt je bogat laktozom te učinkovito obnavlja oštećenu i ispucalu kožu.

• Savjet: Ova je maska odlična za trenutačno svjež i odmoran izgled lica i možete je nanijeti prije nego što počnete s dotjerivanjem za posebno svečane prigode u kojima morate zablistati.

Nar

Krema protiv starenja

• Recept: Koštice polovice nara protisnite kroz sito, zatim ih sameljite u uspravnom kuhinjskom mikseru i iscijedite sok. Sok držite u hladnjaku. Svaku večer pomiješajte jednu žličicu soka s noćnom kremom koju upotrebljavate. Sok može stajati nekoliko dana, nakon toga njegovi aktivni principi gube učinkovitost.

• Djelovanje: Nar je poznat po učinkovitosti u usporavanju procesa starenja kože. Bogat je vitaminima A i E i jedan je od najsnažnijih prirodnih antioksidansa.

• Savjet: Nakon što procijedite sok, od ostatka nara možete napraviti masku protiv bora. Sameljite nar i pomiješajte s malo tekućeg meda. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta, zatim isperite mlakom vodom.

Mandarina

Piling za glatku kožu

• Recept: Ogulite četiri mandarine i iscijedite sok. U malo vrele vode rastopite deset žlica šećera, ostavite da se ohladi i skruti, zatim razmrvite karamel i pomiješajte sa sokom od mandarina. Pripremljenom smjesom istrljajte cijelo tijelo, posebice dijelove na kojima je koža gruba (laktovi, koljena, pete).

• Djelovanje: Grumenčići karamela uklanjaju odumrle stanice s površine kože, a sok od mandarine prodire u dublje slojeve kože. Bogat je vitaminom C i odlična je priprema za nanošenje hidratantne, hranjive ili anticelulitne kreme.

• Savjet: Piling treba raditi na vlažnoj koži jer trljanje po suhoj koži može izazvati nadraženost i crvenilo. Nakon što isperete piling, nanesite na kožu hidratantnu kremu koja će pospješiti obnavljanje zaštitnog hidrolipidnog filma.

Grožđe

Maska za sjajan pogled

• Recept: Zgnječite šest velikih zrna grožđa (bilo koje sorte) te odstranite sjemenke. Dodajte čajnu žličicu gustog meda (najbolji izbor je cvjetni med) te pripremljenu smjesu jagodicama prstiju nanesite na područje kože oko očiju. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, zatim uklonite s lica pomoću dvije blazinice natopljene sokom od grožđa.

• Djelovanje: Grožđe je dragocjen izvor polifenola koji sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Med opušta i njeguje osjetljivu kožu oko očiju.

• Savjet: Nanesete li ovu masku prije spavanja, ujutro će vaše oči djelovati odmorno i svježe. Večer uoči važnog poslovnog sastanka priuštite si ovaj tretman i možete biti sigurni da ćete ostaviti dobar dojam.

Kupina

Kupka za čišćenje organizma

• Recept: U zdjelicu uspite malu količinu neutralnog gela za tuširanje (bez konzervansa i mirisa) te dodajte šaku centrifugiranih kupina. Smjesu uspite u vodu za kupanje (zagrijanu na 36 Celzijevih stupnjeva) te ostanite u vodi 15 minuta. Isperite kožu toplim mlazom tuša.

• Djelovanje: Kupine su bogat izvor vitamina A i C te djeluju antibakterijski, adstringentno i dezinficirajuće. Osim toga potiču mikrocirkulaciju.

• Savjet: Ako imate celulit ili vas muči otečenost i osjećaj težine u nogama, nemojte zaboraviti da sok od kupina jača krvne žile. Osim što je koristan za pripremu kupke, dobro je svako jutro popiti po jedan gutljaj jer potiče cirkulaciju.

Bundeva

Mlijeko za čišćenje lica

• Recept: Ogulite komad bundeve i kuhajte ga na pari ili pecite u pećnici dok ne omekša, zatim ga zgnječite i ostavite da se ohladi. Dodajte čašicu punomasnog jogurta i dva prsta punomasnog mlijeka. Smjesu upotrijebite umjesto mlijeka za čišćenje lica. Nježno je utrljajte i u područje kože oko očiju, a zatim dobro isperite mlakom vodom.

• Djelovanje: Bundeva sadrži leucin, tiroksin i vitamin B te osvježava i smiruje nadraženu kožu, a učinkovita je i kod opeklina ili upala. Posebno je pogodna za njegu osjetljive kože.

• Savjet: Mlijeko za čišćenje od bundeve možete držati u hladnjaku nekoliko dana, no bolje je svaki dan pripremiti novo jer će biti bogatije aktivnim principima.

Mango

Pakung za kosu

• Recept: Mango većih dimenzija ogulite (ali sačuvajte koru) i sameljite te pomiješajte s dvije žlice tekućeg meda. Pakung nanesite na vlažnu kosu, posebice na vrhove. Koru narežite na trakice i stavite na kosu: nalijepit će se na smjesu od manga i meda. Glavu omotajte aluminjskom folijom i ostavite pakung djelovati barem 40 minuta. Operite kosu blagim šamponom, pomiješanim s čašom vode.

• Djelovanje: Mango je prava multivitaminska bomba (vitamini A, E, C i F) i dubinski hrani vlasi, jača kosu i čini je svilenkastom i podatnom. Osim toga, učinkovit je protiv pucanja vrhova.

• Savjet: Zbog obilja vitamina koje sadrži, mango možete upotrijebiti i za njegu kože lica i tijela. Pripremite smjesu na isti način, ali u većoj količini.

Trešnja

Maska s efektom liftinga

• Recept: Tridesetak zrelih trešanja operite i izvadite im koštice, sameljite ih te pomiješajte s dvije čajne žlice gustog meda. Masku nanesite na lice i na sitne bore oko očiju, ali pazite da ne uđe u oči. Ostavite 15 minuta, zatim dobro isperite mlakom vodom.

• Djelovanje: Trešnja je bogata vitaminima A, B i C, tonificira kožu, opušta je i daje joj sjaj. No, to nije sve: sadrži puno vode i ima izrazito hidratantno djelovanje.

• Savjet: Imate jako suhu kožu? Kad uklonite s lica masku, preko cijelog lica prijeđite trešnjom prerezanom napola, pokretima od sredine prema rubovima. Iznenadit će vas njeno snažno hidratantno djelovanje. Dobro isperite mlakom vodom i nježno obrišite lice.

Krastavac

Adstringentni tonik

• Recept: Ogulite veliki krastavac, sameljite ga, stavite dobivenu kašu u litru vode i kuhajte dok se ne zgusne, zatim procijedite kroz gustu gazu.

• Djelovanje: Krastavac je dragocjen izvor vitamina A, B i C, a sadrži i sumpor, koji ima izrazito adstringentno djelovanje. Posebno se preporučuje za čišćenje mješovitog i masnog tipa kože.

• Savjet: Koliko ste puta u ženskim časopisima vidjeli fotografije manekenki s ploškama krastavca po licu? Ne bez razloga, jer ovo povrće ima izrazito osvježavajuće i hidratantno djelovanje. Ako imate vremena, pripremite masku. Nakon umivanja lica tonikom od krastavca, na lice stavite tanke ploške krastavca, posebno na čelo i bradu jer se na tim mjestima koža jače masti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:10