ON THE MOVE

MEĐIMURCI U ORGANIZIRANOJ BORBI PROTIV PRETILOSTI DJECE Mame: 'Izbacile smo bijeli kruh, a djeci umjesto slatkiša dajemo frape'

 Željko Hajdinjak / CROPIX
Prvi ovakav projekt u državi uključio je 200 djece, ali i njihovih roditelja. Osim tri treninga tjedno, imaju savjetovanja s nutricionistima i liječnicima

U protekloj godini shvatile smo da uzrečica “zdrav duh u zdravom tijelu” nije samo prazna floskula. Naša se djeca tri puta na tjedan bave fizičkim aktivnostima i napredak je golem. U boljoj su fizičkoj formi i zbog toga imaju više energije, više se kreću, gipkija su te su im se poboljšale motoričke sposobnosti i koordinacija, ali su i koncentriranija, odgovornija, discipliniranija, manje sramežljiva i, ono najvažnije, veselija.

Klinci su pobijedili i neke svoje strahove, poput straha od vode. Poboljšao se i naš odnos s njima jer se puno češće družimo tj. dovodimo ih na treninge, a naše obitelji zdravije jedu jer smo imali priliku naučiti jednostavne trikove kako poboljšati prehranu. I na kraju, ne manje važno, i djeca i roditelji imali su priliku stvoriti nova prijateljstva i poznanstva - ističu to Ana Kralj iz Čakovca, Božena Horvat iz Pretetinca, Ksenija Frntić Juršić iz Nedelišća i Lana Križarić iz Čakovca, majke Aleksa (5), Korine (6), Jurice (5) i Sare (4) koji su uključeni u projekt “On the move” što ga provodi Međimurska županija.

Golem napredak

- Zbog projekta smo shvatile koliko se način života promijenio u proteklih dvadesetak godina. Nije tu samo u pitanju činjenica da su danas djeci dostupnije neke tehnološke novotarije, poput pametnih telefona i računala, nego i činjenica da se tempo života definitivno ubrzao. Roditelji danas imaju puno više obaveza i pod puno su većim stresom nego prije, a pogoršala se i sigurnost u prometu pa se zbog toga roditelji ne usude pustiti djecu da sama pješače do škole. Isto tako, sportske aktivnosti nisu toliko dostupne kao prije. Ima puno manje javnih sportskih igrališta, a svaka sportska aktivnost se plaća. Na primjer, odlazak na bazen nekoliko puta tjedno stoji oko 300 do 400 kuna na mjesec. To možda na prvi pogled ne izgleda puno, ali neki roditelji, pogotovo oni koji imaju više djece, to si teško mogu priuštiti. Mnogim je roditeljima ovaj projekt zapravo prilika da svojoj djeci pruže nešto što bi im sami jako teško mogli omogućiti - ističu.

Nedelisce, 040117
U sportskom centru Aton u Nedeliscu odrzavaju se treninzi za djecu pod nazivom On the move.
Na fotografiji: roditelji u razgovoru s novinarom Jutarnjeg
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / CROPIX

Otkrili talente

U sklopu projekta njihova djeca tri puta na tjedan vježbaju atletiku, gimnastiku i plivanje i stvaraju naviku bavljenja fizičkim aktivnostima.- I prije smo poticale djecu na boravak u prirodi, fizičke aktivnosti i druženje s drugom djecom, no to nije bilo sustavno kao sada. U početku ih je bilo teško potaknuti da tri puta tjedno moraju ići na vježbanje, no danas već sami pitaju kad je sljedeći trening i pokazuju zanimanje za bavljenje fizičkim aktivnostima svaki dan, a ne samo tri puta tjedno. Otkrili su i da imaju neke sportske talente tako da će se i nakon završetka projekta najvjerojatnije nastaviti baviti sportom u klubu. Sjajno je zapravo to što projekt nije orijentiran samo na jedan sport, nego na više njih pa klinci imaju prilike sami otkriti što im ide bolje - ističe Lana Križarić.

Osim sportskih aktivnosti, u sklopu projekta organizirana su cjelodnevna obiteljska druženja u prirodi pa se na taj način i djecu i roditelje potiče na boravak u prirodi, a organizirane su i kulinarske radionice u sklopu kojih su djeca i roditelji imali prilike zajedno pripremati zdrave i uravnotežene obroke.

- Uz nekoliko jednostavnih trikova promijenile smo prehrambene navike naših obitelji i danas jedemo puno zdravije nego prije. Na primjer, iz prehrane smo izbacile bijeli kruh, koristimo manje začina, poput soli, a umjesto kolača, pečemo palačinke. Otkrile smo i neke nove namirnice koje su nam dostupne, poput hajdinske i prosene kaše, a klinci su otkrili frapee od voća i povrća koji su ih oduševili. Moja Korina nekad je tražila da joj kupim slatkiše, a danas traži da kupim jagode za fini frape - kaže Božena Horvat.

Manje kalorija

I zato je ovaj projekt sjajan jer ne samo da potiče djecu da se bave fizičkim aktivnostima, nego i da zdravo jedu. Jurica se, na primjer, i prije nego što je projekt počeo, često bavio fizičkim aktivnostima i često je boravio u prirodi, ali unatoč tome imao je previše kilograma zato što jednostavno obožava jesti. Zato mi je važno da smo u sklopu projekta naučile i kako pripremati zdravije obroke koji nisu toliko kalorični - ističe Ksenija Frntić Juršić.

- Roditelji su ključni u ovom projektu. Oni moraju shvatiti koliko su fizička aktivnost i zdrava prehrana važni za djecu i moraju ustrajati u tome da to prenesu na djecu. Nije lako, ali vjerujte, isplati se - poručuju majke djece uključene u projekt.

Na obiteljskim savjetovanjima uče o uravnoteženoj prehrani

Projekt “On the move” Međimurska županija provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije, Slovačke, Portugala, Velike Britanije i Malte. Ukupna vrijednost projekta je oko 4,4 milijuna kuna, a 80% financirano je iz programa Erasmus+ Europske unije. Jedan je od samo dva projekta u Hrvatskoj koji se financiraju iz tog programa u području sporta i jedini je sportski projekt u kojem sudjeluju predškolci. Namijenjen je djeci u dobi od 4 do 7 godina koja su preuhranjena, pretila i ne bave se tjelesnim aktivnostima. Djeca tri puta tjedno vježbaju atletiku, gimnastiku i plivanje, a s njima rade kineziolozi specijalizirani za rad s djecom do 7 godina. Organizirana su i obiteljska druženja te kulinarske radionice u sklopu kojih roditelji mogu naučiti kako pripremiti uravnotežene i zdrave obroke koristeći sezonske namirnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38