IPAK NIJE NEZDRAVA

Najnovija istraživanja umirila su strastvene kavopije: Ovo je prava istina o kavi!

 Srećko Niketić/CROPIX

Nema dvojbe - kava je sigurno jedan od najpopularnijih napitaka, a potvrđuje to i podatak da se proizvodnja tog crnog zrna u četrdesetak godina udvostručila. U Hrvatskoj kavu svakodnevno pije 80 posto starijih od 15 godina, a na zagrebačkoj špici svake se subote popije barem desetak tisuća šalica kratke, duge, macchiata ili obične s mlijekom... No, kad se govori o kavi i zdravlju, obično se ističu negativne strane ovog popularnog napitka. Ipak, u posljednjih nekoliko godina pojavile su se i ozbiljne studije koje sve češće pozitivno govore o kavi.

Nema veće smrtnosti

Prije četiri godine bilježi se prva studija koja je skinula krimen s kave. Znanstvenici s Harvarda na čak 130.000 ljubitelja crnog napitka dokazali su da nema povezanosti redovitog konzumiranja šest šalica kave s povećanjem smrtnosti kod muškaraca i žena pa čak niti za rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka kako se dugo vjerovalo.

Nemojte pušiti

Neke kasnije studije i u Europi i SAD-u potvrdile su ovo otkriće koje je napokon umirilo kavopije. Naime, stručnjaci s Mayo klinike tvrde da prijašnja istraživanja po kojima je kava opasnost za zdravlje nisu uzela u obzir da oni koji ne mogu bez kave nerijetko pretjerano puše i nisu ljubitelji tjelesnih aktivnosti, a sve su to rizici za zdravlje očito veći od onih koji bi mogla izazvati kava. Dapače, veći dio studija posljednjih nekoliko godina dokazao je da kava može imati vrlo povoljan učinak na zdravlje.

Kako kava utječe na bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, pokazale su novije studije.

Bolesti srca i moždani udar

Studija Američkog kardiološkog društva, objavljena prije dvije godine, pokazala je da su oni koji su pili jednu do tri šalice kave dnevno rjeđe hospitalizirani zbog poremećaja srčanog ritma negoli oni kojima kava nije previše dragi napitak. I jedna ovogodišnja studija pokazala je da umjerene količine kave mogu štititi srce. Desetogodišnje istraživanje pokazalo je da su žene koje su pile više od jedne šalice kave na dan imale manji rizik za moždani udar i to za 22 do 24 posto, a rezultati su bili isti čak i ako su ispitanice bile pušačice, ili pile alkohol, imale visoki tlak ili dijabetes.

Rak

Agresivni rak prostate, endometrija, estrogenski neovisan rak dojke, rak jetre ... samo su neke od zloćudnih bolesti za koje bi kava mogla smanjiti rizik. Znanstvenici s Harvarda smatraju da su razlog antioksidativne i protuupalne tvari kojih u kavi ima više nego u većini voća i povrća. Boljitak od kave je jednak bez obzira na to sadrži ili kofein ili ne. U tijeku su ispitivanja koja bi pokazala ima li kava utjecaja na smanjenje rizika od raka jetre jer su dva istraživanja u Finskoj i Italiji pokazala da povezanost postoji.

Dijabetes tipa 2

Što se pak tiče utjecaja kave na pojavnost dijabetesa tipa 2, još prije desetak godina neka su istraživanja govorila o više koristi negoli štete. Hardvardska studija u koju je ukupno bilo uključeno gotovo 200.000 osoba pokazala je da oni koji dnevno popiju od 6 do 7 šalica kave imaju 35 posto manju vjerojatnost da će oboliti od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji popiju jednu ili dvije šalice dnevno. Zanimljivo je da isti učinak ima i kava bez kofeina.

Alzheimerova bolest

Znanstvenici iz Finske i Švedske u studiji od prije tri godine izvjiestili su da oni koji su pili od tri do pet šalica kave dnevno u svojim srednjim godinama imali 65 posto manji rizik od demencije pa tako i Alzheimerove bolesti u usporedbi s onima koji nisu uopće pili kavu ili su to činili povremeno. Znanstvenici kažu da se umjerenim ispijanjem kave može smanjti rizik od demencije. Ključ je u kofeinu, ali i nekom drugom sastojku kave.

Parkinsonova bolest

Čini se da postoji veza između veće konzumacije kave i smanjenja rizika za neurovegetativne poremećaje, uključujući i Parkinsonovu bolest. Znanstvenici sa Sveučilišta u Lisabonu utvrdili su da sa svakih 300 miligrama kofeina dnevno za 24 posto smanjuje rizik od ove teške bolesti. No, to se odnosi samo na muškarce jer kod žena rizik pada za samo 14 posto. Znanstvenci za sada ne mogu za sad objasniti ovu povezanost kave i manjeg rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:41