REVOLUCIONARNA OPERACIJA

'NISAM IMALA NI VAGINU NI MATERNICU, A SADA ĆU RAĐATI DJECU!' Zapanjujući zaokret u životu djevojke koja je patila od rijetkog sindroma

Ilustracija
 Pixabay

Mlada Kineskinja, u medijima predstavljena samo pod imenom Zhang, u srijedu je podvrgnuta kompliciranoj operaciji rekonstrukcije, odnosno izgradnje vagine - prenosi Daily Mail.

Zhang pati od rijetkog Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) sindroma koji pogađa jednu od 5000 žena na svijetu, a karakterizira ga nedostatak maternice, jajovoda te ponekad i jajnika i vagine. U nekim slučajevima vagina postoji, no znatno je kraća od normalne duljine.

Kirurzi u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Shaanxi kompliciranu operaciju izveli su koristeći dio tankog crijeva pacijentice od kojeg su rekonstruirali vaginu.

Kako prenosi Daily Mail, iz bolnice tvrde da su do sada samo dvije slične operacije izvedene u svijetu.

Većina žena tek u pubertetu primijeti da boluje od ovog sindroma. Naime, nedolazak mjesečnice stvara im razlog za posjet liječniku i tada se suoče sa strašnom dijagnozom.

Zbog financijskih poteškoća, Zhangina obitelj nije bila u mogućnosti priuštiti joj adekvatno liječenje u to vrijeme, no kako su godine odmicale, obitelj je sve više brinula spoznaja da im kći neće moći ostvariti seksualne odnose, udati se i imati djecu.

Potaknuti tim strahovima, Zhangini roditelji kontaktirali su sveučilišnu bolnicu Xi'an Jiatong i molili za pomoć. Pretrage su pokazale da 23-godišnjakinja nema vaginu i maternicu, no da ima funkcionalne jajnike.

U razgovoru s doktorima nesretna se djevojka požalila kako je odbila mnoge ljubavne ponude jer se jednostavno ni sama nije znala nositi sa svojim stanjem, a bojala se i podijeliti ga s potencijalnim partnerom.

Daily Mail prenosi kako su doktor Guo Shuzhong i njegov tim izveli kompleksnu operaciju koja je rezultirala vaginom koja se po pitanju izgleda i funkcionalnosti ne razlikuje od normalnog organa.

- Lijepa vijest je i ta da će djevojka moći imati djecu, no tome će još prethoditi operacija transplantacije maternice – izjavili su medijima kirurzi koji su operirali mladu Zhang.

Guo Shuzhong, kirurg koji je predvodio operacijski tim, uspješan je i priznati svjetski liječnik. Naime, 2006. godine uspješno je proveo prvu transplantaciju lica u Kini, a prošle je godine oduševio struku rekonstruirajući ljudsko uho pomoću hrskavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55