POTVRDILA ISTRAŽIVANJA

NOSITE PAPUČE? NAKON OVOG SE MOŽDA PREDOMISLITE! Liječnici otkrili da su upravo one možda krivac za jaku bol!

 Pixabay / Ilustracija

Simptomi artritisa, među kojima su i bolovi i otekline zglobova na rukama i nogama, mogli bi biti pogoršani i ubrzani zbog nošenja papuča, smatra dio liječnika koje prenosi Express.co.uk, a koji rade istraživanja za Gentle Grip koji proizvodi razne proizvode za stopala.

Oni upozoravaju da nošenje papuča s vremenom može pogoršati način na koji hodamo jer umjesto da hodamo zapravo "klizimo", ne dižemo noge previše s poda i samo ih "vučemo" s papučama kroz svoj dom.

To, smatraju stručnjaci, može biti jedan od faktora zbog kojeg i zdrave osobe mogu osjetiti bol u zglobu koji je zapravo opterećen time da "nosi" papuče za sobom, pa vam je stopalo u neprirodnom položaju. Bol u stopalima zbog neugodne obuće je česta pojava i kod mlađih ljudi jer redovito biraju obuću koja im ne podupire stopala koliko bi trebala. Kod žena je i češća ako nose visoke potpetice, a sve se pogrošava kad stopala 'ohlade', pa ste možda i sami nekad osjetili bol i upaljena stopala upravo ujutro kad ste tek ustali.

Savjet liječnika prije zime jest da nosite tople debele čarape čak i kad ste u kući, jer ćete ih tako zadržati dovoljno toplima, a osobito je bitno da su zagrijana dok spavate kako bi vam cirkulacija bila uredna.

Što se tiče papuča, ako im ne možete odoljeti, nastojte si nabaviti par koje nisu samo "natikače", već koje imaju određenu podršku na cijelom stopalu, dakle i na njegovoj stražnjoj strani. Tako ćete stopalo držati u prirodnijem položaju i nećete pretjerano opteretiti zglobove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:36