VAŽAN KORAK

NOVI NAČIN ZA NEUROREHABILITACIJU Elektro stimulacija jezika vraća pokrete oboljelima od skleroze multiple

Malo je poznata činjenica da je jezik direktno povezan s moždanim deblom. Tu anatomsku karakteristiku sada znanstvenici koriste kako bi poboljšali rehabilitaciju kod osoba oboljelih od skleroze multiple i drugih neuroloških bolesti.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Wisconsin-Madison nedavno je otkrio da električna stimulacija jezika može pomoći pacijentima sa sklerozom multiplom da poboljšaju ravnotežu i hod.

MS je neizliječiva bolest kod koje dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice oko živaca uslijed čega se prekida komunikacija između mozga i tijela. Jedan od simptoma je gubitak kontrole mišića. Kako je objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Neuro-Engineering and Rehabilitation, neuroznanstvenik Yuri Danilov i njegov tim primijenili su bezbolne električne impulse na vrh jezika oboljelih od MS za vrijeme fizikalne terapije.

Kroz 14 tjedana, koliko je trajalo istraživanje, pacijenti koji su primili stimulaciju jezika imali su dvostruko veće poboljšanje u u ravnoteži i tečnosti pokreta u usporedbi sa skupinom oboljelih koji su provodili istu terapiju, ali bez stimulacije jezika. Živci na vrhu jezika su direktno povezani s moždanim deblom, ključnim centrom koji upravlja osnovnim tjelesnim procesima.

Prijašnja istraživanja su pokazala da slanje električnih impulsa kroz jezik aktivira živčanu mrežu zaduženu za ravnotežu, a takva aktivacija može ojačati impulse oslabljene uslijed skleroze multiple.

Autori ovog istraživanja su stimulaciju jezika primijenili i za liječenje pacijenata s gubitkom vida, pacijenata koji su preživjeli srčani udar te oboljelih od Parkinsonove bolesti. – Vjerojatno smo otkrili novi način za neurorehabilitaciju mnogih neuroloških bolesti – rekao je voditelj studije Danilov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:37