POČELI PRAZNICI

OSAM LJETNIH VJEŽBI ZA FIT KLINCE Škola je gotova, nema više ni vanškolskih aktivnosti: Pobrinite se da vaša djeca ostanu u formi do jeseni!

Lara (11) pokazala nam je vježbe za razgibavanje i jačanje tijela!

Danas za sve hrvatske školarce počinje ljeto i dugoiščekivani praznici, vrijeme bez školskih obveza i doba kupanja, odmora i igre s prijateljima. S krajem školske godine obično završavaju i sve izvannastavne i sportske aktivnosti, a djeca imaju puno, ponekad i previše slobodnog vremena.

Iako suvremeni način života najčešće ne potiče djecu na igranje u parku ili na igralištima, nego, nažalost, na gledanje televizije i igranje kompjutorskih igrica, ipak postoje metode za motiviranje klinaca da školske praznike provedu u sportskom duhu.

Primjerice, vježbe koje je osmislio stručni tim nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska u suradnji s 11-godišnjom mladom glumicom Larom Bornom Brkljač, inače kćeri TV voditeljice Lane Pavić.

Pretila nacija

Inače, u svijetu je čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te ako se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna. Prema istraživanju Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, čak 92 do 95 posto adolescenata je nedovoljno aktivno, a posebice se to odnosi na djevojčice u dobi od 14 do 16 godina.

- Učestalo sjedenje, kako u školi, tako i kod kuće pred televizorom i računalom, dovodi do narušavanja pravilnog držanja, što je danas sve veći problem učenika. Zapušteni mišići ostavljaju tijelo “zaključano” u lošoj poziciji, a jedino ga vježbanjem možemo “otključati” i vratiti u pravilnu poziciju! - ističe prof. kineziologije Marin Dadić iz Biotreninga, koji je osmislio vježbe.

Vježbe disanja

Ujutro bi bilo poželjno odraditi vježbe razgibavanja i jačanja kako biste pripremili tijelo za aktivnosti koje dijete očekuju tijekom dana. Uvečer bilo bi dobro kratko se istegnuti kako biste rasteretili i opustili mišiće te napraviti vježbe disanja kako bi se organizam umirio i pripremio za kvalitetniji san. O tome da se vježbe pravilo izvode pobrinuo se trener Marko Matijević.

Inače, Aktivna Hrvatska organizira tri besplatna treninga s građanima ovo ljeto, 26. lipnja na Lovrijencu u Dubrovniku, 1. srpnja na zadarskom Pozdravu Suncu te u Zagrebu 9. rujna. Za vježbanje se možete prijaviti putem web stranice www.aktivnahrvatska.hr.

1. Vježba trbušnog disanja

Poželjno ju je izvoditi u bilo koje doba dana jer potiče kvalitetniju izmjenu plinova u tijelu i opušta živčani sustav. Dok ležite na leđima postavite jedan dlan na trbuh, a drugi na prsa. Napravite 15 polaganih udaha tako da se pomiče samo dlan koji je na trbuhu, dok bi drugi dlan trebao mirovati.

2. Lepeza

Ovom vježbom održavamo zdravlje kralježnice, čija se pokretljivost smanjuje zbog nedovoljne tjelesne aktivnosti. Vježbu je potrebno izvoditi polako i opušteno s izdahom na kraju rotacije, a može se napraviti 8 - 10 ponavljanja na svakom boku.

3. Istezanje stražnje natkoljenice

Izvodite vježbu na način da pruženu nogu podignete u zrak te se dlanovima uhvatite iza koljena. Ako osjećate zatezanje na stražnjem dijelu noge, to je znak da biste se trebali više istezati te bi u tom slučaju ovaj položaj bilo dobro zadržati minimalno 30 sekundi.

4. Mali most

Cilj ove vježbe je aktivirati mišiće stražnjice koji često ostaju zapostavljeni i nedovoljno aktivni zbog dugotrajnog sjedenja. Treba napraviti barem 10 podizanja sa kratkim zadržavanjem kukova u zraku 2-3 sekunde te fokusiranjem na stiskanje mišića gluteusa.

5. Palac

Vježba koja pomaže u održavanju pravilne posture jer utječe na slabe i nerazvijene mišiće leđa i lopatične regije. Nakon blagog podizanja trupa bitno je rotirati palčeve prema vani te izvesti pokret spajanja lopatica. Savjetujemo izvođenje 10 ponavljanja.

6. Medvjeđi hod

Vježba se izvodi u kretanju, točnije četveronožnom hodanju, i odlična je za razvoj cijelog tijela, posebice mišića trupa te ruku i ramenog pojasa. Razvija se koordinacija ruku i nogu, što je vrlo bitno za djecu u razvoju. Preporuka je prehodati 10 metara prema naprijed, a potom se na istoj dužini vratiti unatraške.

7. Čučanj

Osnovna vježba za razvoj mišića nogu. Pravilna izvedba čučnja kreće pokretom kukova prema natrag te prilikom spuštanja treba pripaziti da koljena idu ravno u smjeru stopala, kao i da težina tijela bude na punom stopalu. Bilo bi dobro svakodnevno napraviti barem 15 ponavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:21