PONOSNA MAMA

'PITAO SAM SE KAKO JE TO MOGUĆE' Doktori u nevjerici: Rekli su joj da ne može imati djecu, a onda je zatrudnjela dvaput u razmaku od deset dana!

Ilustracija
 Regis Duvignau / REUTERS

Australska žena kojoj su doktori rekli da možda nikada neće zatrudnjeti zatrudnjela je s blizankama koje su začete u razmaku od deset dana, piše BBC.

Kate Hill se liječila od sindroma policističnih jajnika, zbog kojeg joj je bio poremećen ciklus ovulacije.

Velika većina blizanaca bude začeta kad žena tijekom ovulacije otpusti dvije jajne stanice ili kada se, nešto rjeđe, oplođena jajna stanica naknadno podijeli u dvije jajne stanice. No, Kate Hill je svoje blizanke začela u razmaku od 10 dana, što predstavlja ekstremno rijedak slučaj u kojem je neka žena zatrudnjela nakon što je već bila trudna.

Njezine curice, Charlotte i Olivia, rođene su prije 10 mjeseci s različitom visinom i težinom i u drugačijoj fazi gestacijskog razvoja.

- Zapravo nismo shvaćale koliko su one posbne prije nego što su se rodile - rekla je gospođa Hill za australski Seven Network.

Naime, trudnoća obično zaustavi mjesečni ciklus ovulacije pa žena vrlo rijetko može osloboditi novu jajnu stanicu nakon začeća. No, ako se i ta jajna stanica oplodi može se razviti u zdravu trudnoću, kao što je ovdje bio slučaj. Vjeruje se da je dokumentirano samo desetak slučajeva ovog medicinskog fenomena poznatog pod nazivom superfetacija.

Čak je i doktor koji je nadgledao trudnoću priznao da je morao potražiti na internetu više informacija o ovom slučaju:

- Nisam mogao pronaći bilo kakvu medicinsku literaturu o tom fenomenu - priznao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:45