OD OTEČENIH ZGLOBOVA DO LIŠAJEVA

POGLEDAJTE SVOJA STOPALA, MOGU VAM OTKRITI VIŠE NEGO ŠTO STE MISLILI Pet znakova da možda imate ozbiljan zdravstveni problem

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Kad se govori o zdravlju, ne samo da nitko ne spominje stopala nego bi rijetko kome i pala na pamet u tom kontekstu. Međutim, činjenica je da izgled stopala, od natečenih zglobova do lišajeva i ‘probušenih’ noktiju, može biti puno više od ‘ružnog izgleda’.

Možda vam tako nešto ne bi odmah palo na pamet, no te naizgled bezazlene nepravilnosti mogu biti i jedan od znakova kojima vam tijelo želi poručiti da nešto ozbiljno nije u redu.

Stručnjaci su za The Sun otkrili pet situacija u kojima biste se trebali zabrinuti ili barem posjetiti obiteljskog liječnika.

1. Otečeni zglobovi

Kad vam se list spoji sa zglobom tako da naizgled među njima nema razlike, tako otprilike izgleda otečeni zglob. To stanje može biti nasljedno ili rezultat cjelodnevnog stajanja na nogama, no u takvim će se slučajevim oteklina odmah povući, čim navečer dignete noge na stol. Međutim, ako se stanje iz dana u dan zadržava bez promjena, to može biti znak edema (nakupljanje intersticijske tekućine), a zbog toga već treba posjetiti liječnika. Pacijentima se najčešće sugerira nošenje elastičnih poveza koji pritiskom poboljšavaju cirkulaciju i sprečavanju nakupljanje tekućine.

2. Udubljenja u noktima na nogama

Ako ste primijetili promjene na noktima na nogama, posebno ako se radi o udubljenjima, brazdama ili zadebljanjima, moguće je da se radi o psorijazi, kroničnoj kožnoj bolesti. Ljudi koji boluju od psorijaze moraju stalno paziti na unos tekućine i kožu neprestano hidratizirati.

3. Ekstremno suha stopala

Suha stopala mogu biti znak da koristite sapun za tijelo koji previše isušuje kožu, da se tuširate suviše toplom vodom ili jednostavno znak starenja. No, ako vam se čini da su vam stopala postala neobično suha, to može biti znak loše cirkulacije, bolesti perifernih arterija (periferne vaskularne bolesti) ili atletskog stopala (gljivične infekcije). Sve to može dovesti do srčanog udara pa se u svakom slučaju preporuča konzultacija s liječnikom.

4. Grčevi

Grčevi u nogama i stopalima nisu neuobičajena stvar i znaju biti vrlo neugodni. To može značiti da vam jednostavno nedostaje vode ili soli tijelu, ali ako se grčevi svaki dan ponavljaju, mogu biti znak manjka magnezija, kalcija ili kalija u organizmu. Ako ne želite piti tablete koje ih nadomještaju, češće jedite povrće sa zelenim lišćem, ribu, tofu, orašaste plodove, sjemenke i naranče jer su to namirnice bogate spomenutim mineralima.

5. Hladna stopala

Ako konstantno imate ledena stopala i nikako ih ne možete utopliti, to može biti znak problema sa štitnjačom koja ne proizvodi dovoljno hormona važnih za regulaciju metabolizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:32