TEŠKA SITUACIJA

POTRESNA ISPOVIJEST MLADE SPLIĆANKE 'Kad me uhvati bijes, iskaljujem se na najmilijima, posebno sestri, razbijam po kući, a onda mi bude žao'

 iStock

Imam 21 godinu i problem s ponašanjem u PMS-u. Uglavnom, javi mi se napad bijesa i agresivnosti. Iskaljujem se samo na onima koje najviše volim, posebno na sestri. Ponekad razbacujem i razbijam stvari po kući. To me drži nekih 15 minuta, a onda ostatak dana plačem jer mi bude žao zbog svega. Razumijem da je PMS osjetljivo razdoblje, ali ne mislim baš da je normalno lupati stvari oko sebe. Pokušavam se kontrolirati, ali mi ne uspijeva.

Zorka L., Split

Odgovara Dr. Sanja Boban, psihijatar

PMS često koristimo kao izgovor za ponašanje i osjećaje s kojima se teško nosimo i ne sviđaju nam se. Doista, to jest period u mjesecu kada su neke žene razdražljivije, tj. zbog utjecaja hormona imaju manju kontrolu nad svojim osjećajima. Ipak, ako u ličnosti ne postoji i inače teže ponašanje, frustracija, sklonost impulzivnosti, preosjetljivost, sklonost depresivnom reagiranju, tada ni PMS neće te elemente sam stvoriti. Mislim da je dobro zauzeti stav u kojem ćemo se zapitati zašto se osjećamo tako ili onako i dobro je težiti upoznati se. Tada ćemo u PMS-u eventualno biti razdražljiviji, ali nećemo biti “izvan vlastite kontrole”
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44