VELIKA RASPRAVA U AMERICI

Prehrambene navike američkog sportskog heroja potaknule veliku raspravu, mnogi su u šoku: 'Ovo je pretjerivanje!'

 Reuters, Instagram

Tom Brady, najbolji quaterback u povijesti i friški osvajač Superbowla, uz pomoć svog osobnog trenera Alexa Guerrera već godinama svom tijelu poklanja posebnu pozornost, što uključuje brigu o svakoj unesenoj kaloriji i odlazak na spavanje u 21 sat.

- Ovaj sport traži maksimalnu posvećenost i odricanja. Cilj je biti najbolji što mogu biti i tako svakog dana - objasnit će Brady, koji možda upravo i zbog načina prehrane i s 39 izgleda kao da je na vrhuncu forme.

Njegov način prehrane postao je javnom temom u SAD-u jer ga mnogi smatraju pretjerivanjem.

Tako na meniju obitelji Brady (jasno, supruga Gisele također se pridržava dijete, ali isto vrijedi i za njihovo troje djece), između ostalog, nećete naći šampinjone, paprike ili patlidžane jer - napuhuju. Rajčice možda jednom mjesečno.

Kava i kofein zabranjeni su, baš kao i mliječni proizvodi te bijeli šećer i brašno. Zanimljivo, ni voće ne jede, osim banane u smoothieju.

- Povrće čini 80 posto prehrane, ali samo svježe. Ako nije organsko, ne koristim ga. Uz povrće ide smeđa riža, kvinoja i proso - otkrio je Bradyev osobni kuhar.

- Ostalih je 20 posto meso, ali u obzir dolazi isključivo organska govedina, patka i povremeno piletina. Od ribe uglavnom divlji losos.

Na prvu ne zvuči toliko neobično, no ima još dosta ograničenja.

- U pripremi jela nikada ne koristim jodiranu sol, nego samo himalajsku. Od ulja koristim djevičansko maslinovo ulje, ali nikada ne kuham na njemu, već kuham na kokosovom ulju.

Za grickalice u domu Bradyjevih ne znaju, a recimo za opuštanje ispred TV-a Tom i Gisele mogu dobiti sljedeće:

- Kvinoju s blitvom ili keljom, dodam češnjak pržen u kokosovu ulju i pržene bademe ili umak od indijskih oraščića s curryjem, limunskom travom i đumbirom.

Slatkiši su, razumije se, zabranjeni, ali to ne znači da nema deserta. Bradyjeva omiljena slastica? Sladoled od avokada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:38