POTRAŽITE POMOĆ

PREPOZNAJETE LI SE U OVOME? Ove znakove nikako ne smijete ignorirati - možda imate ozbiljne mentalne probleme!

 /Yuriko Nakao / REUTERS
 

Brinuti o svojem mentalnom zdravlju jednako je važno kao i ono fizičko. Baš kao što znamo prepoznati da se fizički ne osjećamo dobro, pa reagirati na to, moramo se naučiti brinuti o svom mentalnom stanju i osjetiti kad se možda radi o ozbiljnom problemu, a ne samo "kratkotrajnom lošem raspoloženju".

Postoje brojni simptomi koji upozoravaju na to da nam možda treba pomoć stručnjaka, što nikako nije sramota i najbolje se odmah javiti jednome Najbitnijih pet područja na kojima općenito možete provjeriti kako ste su raspoloženje, energija, apetit, kvaliteta spavanja i želja za spolnim odnosima.

Ovih pet područja, naime, vođena su općim zdravljem i uravnoteženošću hormona, pa je zato bitno prepoznati ako osjećamo velike poteškoće u jednom ili više njih.

Što se tiče dubljeg uvida i onog u mentalno zdravlje, Indy100 prenosi pet znakova koji govore da možda trebate pomoć liječnika.

Prvo su ekstremi, a to se odnosi na izražene, nagle i česte promjene u, primjerice, raspoloženju i energiji. Ako se u jednom trenutku osjećate jako uzbuđeno, sretno i energično, a za nekoliko sati totalno "potonete" - to može biti znak neke bolesti ili blažeg poremećaja, poput onog u hormonima. Također nije dobro ni ako u jednom trenutku nikako nemate želju za spolnim odnosima, sama pomisao vam se gadi, a onda danima seks ne možete izbaciti iz misli.

Drugi znak su brze promjene u ovim područjima, a njima se dodaje i kvaliteta spavanja. Tako je znak za uzbunu ako par noći spavate 'kao top', a onda noćima ne možete sklopiti oko. Svakako se posavjetujte s liječnikom da vidite je li samo riječ o privremenom stresu ili nečem ozbiljnijem.

Abnormalnosti su treće područje na koje treba paziti. To znači da se nešto događa što je neuobičajeno baš za vas. Primjerice, ako znate da inače nemate poseban apetit ili jedete uobičajene obroke, loš znak je da odjednom 'ne možete prestati jesti i misliti na hranu'. To se događa i s drugim navikama i karakteristikama, a najbitnije je da zaista priznate sami sebi da to što se događa nije normalno za vas i da se ne osjećate dobro zbog toga.

Disfunkcionalnosti su iduće područje koje zahtijeva reakciju, a to je bilo što što vas sprječava da normalno funkcionirate s obavezama ili u privatnom životu (posao, škola, veze).

Konačno, ako konstantno osjećate brigu i anksioznost da će se nešto loše dogoditi, to možda nije "smiješno", kao što bi vam mogli reći čak i bližnji. Nije normalno da se stalno bojite i strahujete od negativnih događaja, i ako je tako - obratite se liječniku jer to može ukazati na mentalne probleme.

Dobra vijest je da kad se jednom dijagnosticiraju, znate i što vam je dalje činiti jer ćete dobiti konkretne savjete o tome kako se liječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:35